Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Varşovia, că discursul public al preşedintelui american Donald Trump din marja reuniunii economice din Polonia a fost "foarte bun", fiind din nou reiterat angajamentul SUA faţă de respectarea Articolului 5 al NATO, privind apărarea colectivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am avut un oaspete foarte special. În afară de participanţii uzuali, care suntem ţările din regiunea Adriatică, Marea Neagră, Baltică, am avut astăzi musafir pe preşedintele SUA, Donald Trump. Am avut o sesiune dedicată relaţiei transatlantice foarte bună şi foarte constructivă, după care am avut ocazia să participăm la o manifestare într-o piaţă centrală din Varşovia", a spus Iohannis.

Cu această ocazie, preşedintele Trump a susţinut un discurs public, pe care Iohannis l-a catalogat ca fiind "foarte bun".

"A reiterat faptul că articolul 5 este evident foarte important şi va fi întrutotul respectat de SUA. Este articolul din contractul NATO, dacă pot să mă exprim aşa, care garantează că orice ţară sprijină oricare altă ţară, dacă este nevoie", a spus preşedintele.

Klaus Iohannis participă joi la Summitul „Iniţiativei celor Trei Mări”, care are loc la Varşovia.

Preşedintele american Donald Trump şi-a reafirmat în acest discurs angajamentul faţă de Articolul 5 al NATO. Statele Unite ”au demonstrat nu doar prin vorbe, ci prin fapte, că susţine ferm” Articolul 5 cu privire la ”angajamentul apărării comune”, a subliniat Trump.

”E uşor să vorbeşti, însă faptele contează”, a insistat el.

Şeful statului american a fost criticat în primul său turneu în străinătate, îna mai, din cauză că nu şi-a exprimat în mod explicit angajamentul faţă de apărarea colectivă a statelor membrelor NATO, într-un discurs pe care l-a susţinut la cartierul general al Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Washington, prevede că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor Alianţei şi îi obligă pe toţi aliaţii să sară în apărarea ţării atacate.

Acest articol a fost invocat o singură dată în istoria Alianţei, în apărarea Statelor Unite, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.