Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, marţi, că trebuie consolidată apărarea pe flancul estic, pentru a fi pregătiţi pentru orice situaţie. "Nu considerăm că acest conflict se va extinde în ţările NATO", a afirmat el, referitor la războiul din Ucraina. "Flancul estic trebuie să fie puternic şi trebuie să fie atât de puternic încât nimeni să nu aibă vreodată ideea că ar trebui să atace pe flancul estic", a subliniat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinţii Bulgariei, Rumen Radev, şi României, Klaus Iohannis, au fost întrebaţi, marţi, în cadrul declaraţiilor de presă comune, dacă conflictul militar va creşte şi mai mult şi dacă există ameninţare asupra graniţelor României şi Bulgariei.

"Mereu ar trebui să ne gândim în perspectivă şi să ne gândim preventiv asupra riscurilor. Vedeţi că deja au început să zboare drone, ajung în Croaţia, ieri a căzut o dronă în România, avem lovituri care sunt la câţiva kilometri de graniţa cu Polonia, ceea ce este foarte, foarte îngrijorător, există potenţial pentru destabilizarea situaţiei şi în Moldova, vecină României, aşa că riscurile există, sunt prezente (...). Este şi parte, de fapt, a acestei vizite, să avem un dialog strategic şi să avem nişte eforturi comune în cadrul UE şi al NATO aşa că să nu permitem o pătrundere în securitatea în acestă regiune", a declarat Rumen Radev.

"Nu considerăm că acest conflict se va extinde în ţările NATO. Însă, pe de altă parte, vrem să fim foarte bine pregătiţi pentru orice situaţie, de aceea în flancul estic trebuie să consolidăm apărarea. Flancul estic trebuie să fie puternic şi trebuie să fie atât de puternic încât nimeni să nu aibă vreodată ideea că ar trebui să atace pe flancul estic. Deci asta este conceptul Strenght and deterrence al NATO, putere care îl face pe orice posibil adverdar să renunţe la un atac. Este foarte clar că flancul estic trebuie consolidat, trebuie echilibrat în aşa fel încât şi în partea noastră, partea sudică, partea spre Marea Neagră să fie la fel de bine consolidat şi apărat cum este partea nordică, spre Baltică. În acest sens noi credem că putem să prevenim orice conflict pe zona noastră", a afirmat, la rândul său, Klaus Iohannis.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.