Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un discurs ţinut la primăria din Luxemburg, că ţării noastre i-ar fi de folos expertiza luxemburgheză pentru oraşul din România care va obţine titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, ţinând seama că oraşul situat între Franţa, Germania şi Belgia a avut acest statut în 1995 şi 2007.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discursul său, Iohannis a amintit că, în 2007, Luxemburg şi Sibiu au avut împreună statutul de capitale culturale europene, cele două oraşe având atunci o colaborare fructuoasă.

”Această cooperare excelentă, materializată prin mai mult de 3000 de evenimente care au avut loc în acest oraş din România, rămâne relevantă chiar şi astăzi. Efectul pe termen lung al acestui program pentru oraşul meu natal este încă vizibil în domenii precum economie, infrastructură, turism şi societate. Se poate spune că Sibiu şi-a recuperat şi a profitat, în calitate de Capitală Europeană a Culturii, de multele sale legături cu spiritualitatea şi valorile europene”, a spus Iohannis.

Preşedintele a invocat faptul că Luxemburgul este un spaţiu multicultural aflându-se în inima Europei Occidentale şi că a avut deja de două ori, statutul de Capitală Europeană a Culturii, motive pentru care România îşi doreşte să beneficieze de pe urma expertizei acestui stat în domeniul organizării evenimentelor culturale.

”Ne pregătim ca, în 2021, un alt oraş din România să devină Capitala Europeană a Culturii, iar acest lucru va reprezenta o provocare considerabilă pentru noi şi un proiect sustenabil. Sprijinul dumneavoastră, în calitate de parteneri tradiţionali şi prieteni apropiaţi, este extrem de binevenit, ţinând cont, de asemenea, de expertiza deosebită de care Luxemburg a dat dovadă în cele două rânduri, în 1995 şi 2007, când a deţinut titlul de Capitală Europeană a Culturii”, a afirmat Iohannis.

Pe lângă colaborarea la nivel cultural, Iohannis îşi propune să promoveze şi intensificarea schimburilor economice. ”Avem rezultate promiţătoare şi oportunităţi suplimentare în domeniul economic, Luxemburg fiind unul dintre cei mai importanţi investitori în România (pe locul 9). În acest sens, doresc să subliniez faptul că România oferă condiţii favorabile în ceea ce priveşte resursele şi piaţa. Prin urmare, este firesc să consolidăm aceste realizări prin identificarea domeniilor care trebuie să fie abordate în continuare”, a conchis şeful statului.

Klaus Iohannis a ajuns luni dimineaţă în Luxemburg, alături de Carmen Iohannis. Preşedintele a fost primit de Marele Duce de Luxemburg, Henri, în piaţa publică din faţa Camerei Deputaţilor, însă ceremonia nu a inclus şi prezentarea soţiilor celor doi şefi de stat, având în vedere faptul că Ducesa Maria Teresa nu era prezentă, fiind plecată din oraş din cauza unor probleme de sănătate în familie. Carmen Iohannis a fost însă prezentată delegaţiei oficiale luxemburgheze.

După primirea oficială, Klaus Iohannis şi Marele Duce Henri au făcut schimb de decoraţii. Şeful statului român i-a oferit Marelui Duce Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Colan şi a primit de la monarhul din Luxemburg Ordinul "Leul de aur" - cele mai înalte distincţii din cele două state.

Patru oraşe din România au rămas în cursa pentru desemnarea drept Capitală Europeană a Culturii în anul 2021: Baia Mare, Bucureşti, Cluj, Timişoara. Câştigătoarea va fi anunţată în octombrie 2016.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.