Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, duminică, la Cotroceni, pe adjunctul secretarul american de stat, Antony Blinken, cei doi discutând despre provocările de securitate pe flancurile sudic şi estic al Alianţei Nord-Atlantice şi despre Summit-ul NATO ce va avea loc la Varşovia, în iulie anul acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adjunctul secretarului de stat american Antony Blinken se află într-un turneu european în contextul pregătirilor în curs pentru Summitul NATO de la Varşovia, el întâlnindu-se sâmbătă cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu şi cu premierul Dacian Cioloş, iar Klaus Iohannis l-a primit duminică la Cotroceni.

”În cadrul întrevederii, preşedintele Iohannis a evidenţiat aspectele de securitate şi apărare de interes pentru România în contextul Summitului din Polonia, cu accent pe asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre. Preşedintele Iohannis a subliniat importanţa consolidării prezenţei aliate în mod echilibrat, pe întreg flancul estic al NATO, şi relevanţa Iniţiativei de Reasigurare Europeană promovate de Preşedintele Obama”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Blinken l-a asigurat pe Iohannis de angajamentul Statelor Unite de întări întregul flanc estic al NATO şi a apreciat rolul activ al României în cadrul Alianţei. ”De asemenea, a salutat progresele sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, inclusiv prin contribuţia României prin baza Deveselu, subliniind importanţa declarării capabilităţii iniţiale a sistemului NATO antirachetă la Summit-ul din Polonia”, se spune în comunicat.

Cei doi au evaluat şi situaţia din zona Mării Negre. Astfel, preşedintele Iohannis l-a informat pe Blinken despre sprijinul acordat de România demersurilor de reformă structurală din Moldova şi a opinat că, în cazul Ucrainei, trebuie implementate pe deplin Acordurile de la Minsk şi păstrate sancţiunile ce vizează estul Ucrainei până la finalizarea implementării.

De asemenea, preşedintele român a precizat poziţia României faţă de criza imigranţilor şi în problema securităţii energetice europene.

”Oficialul american a prezentat condoleanţe pentru militarii români căzuţi la datorie sâmbătă, 7 mai a.c., în Afganistan. În context, partea americană a apreciat în mod deosebit contribuţiile României în Afganistan şi respectiv în cadrul coaliţiei internaţionale anti-Daesh”, se mai spune în comunicatul de la Cotroceni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.