Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a semnat decretul prin care i-a retras cetăţenia moldovenească lui Traian Băsescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 17:20 - Băsescu spune că decizia lui Dodon de a-i retrage cetăţenia este politică

Fostul preşedinte român Traian Băsescu a declarat pentru Deschide.md că decizia lui Igor Dodon de a-i retrage cetăţenia este una politică şi a precizat că urmează să se consulte cu avocaţii săi, pentru a decide ce va face în continuare.

Băsescu l-a acuzat pe liderul de la Chişinău că vrea o Republica Moldova aservită Rusiei, în timp ce el îşi doreşte o ţară proeuropeană, poate chiar unită cu România.

"Eu nu comentez altfel, decât prin prisma faptului că avem viziuni total diferite, şi că Dodon vrea în continuare o Republica Moldova îngenunchiată sub hegemonia de la Moscova. Eu aş dori o Republica Moldova care să meargă pe drumul european şi de ce nu o Republica Moldova care să fie unită cu România. Decizia lui Dodon este una strict politică, care în timp o să-l dezonoreze. Eu sunt unionist şi nu am ce-i face lui Dodon”, a declarat fostul preşedinte al României. 

Dodon a făcut anunţul pe pagina sa de Facebook, precizând că marţi a avut loc şedinţa Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lângă preşedintele Republicii Moldova, în care au fost examinate detaliat condiţiiile legale de acordare a cetăţeniei lui Traian Băsescu.

Igor Dodon aminteşte că, înainte de a fi preşedinte, în calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, a spus că cetăţenia i-a fost acordată ”în mod ilegal” fostului preşedinte al României.

”Traian Băsescu a îndemnat în repetate rânduri la lichidarea statalităţii Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldovenească şi existenţa poporului moldovenesc. Toate cele menţionate vin în gravă contradicţie cu prevederile legii supreme – Constituţia Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existenţei urmăririi penale”, continuă preşedintele Republicii Moldova. 

Dodon spune că, prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova lui Traian Băsescu, repară încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte. 

”Respectul faţă de Republica Moldova, faţă de poporul nostru, faţă de istoria noastră de secole, faţă de suveranitatea şi independenţa noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor. Şi oricine atentează la aceste valori şi realităţi va avea de suportat consecinţele care se impun conform legii”, încheie Igor Dodon.

În 3 noiembrie 2016, Traian Băsescu, alături de soţia sa, Maria, a depus, jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti. Fostul şef al statului român a votat, în 13 noiembrie, la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, el susţinând-o pe Maia Sandu.

În 15 noiembrie, Traian Băsescu declara, la Braşov, răspunzând unei întrebări, că nu îi este teamă că va pierde cetăţenia moldoveană, iar dacă noul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, va decide să-i retragă cetăţenia, îl va da în judecată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.