Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat într-un interviu acordat site-ului Constanţa Noastră că îi încurajează pe români să vină la vot duminică, 5 iunie, şi să nu îi voteze pe candidaţii care au fost acuzaţi de corupţie, deşi prezumpţia de nevinovăţie funcţionează până la proba contrarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Îi încurajez pe toţi cei cu drept de vot să şi-l exercite. (..) Eu încurajez partidele politice să selecteze candidaţi care nu sunt acuzaţi de acte de corupţie şi, de asemenea, încurajez românii să nu voteze candidaţi care au fost acuzaţi de corupţie", a declarat Klemm, potrivit site-ului ConstanţaNoastră.ro. 

Ambasadorul SUA arată însă că există prezumpţia de nevinovăţie, care funcţionează până la proba contrarie, la fel ca în Statele Unite, deşi acolo partidele se feresc să susţină candidaţi care au fost acuzaţi de fapte de corupţie.

Klemm subliniază importanţa acestor alegeri locale, mai ales că ele vin după evenimentele din octombrie-noiembrie 2015 şi după tragedia de la Colectiv, urmată de căderea guvernului Ponta şi numirea cabinetului Cioloş. "Am simţit că (evenimentele - n.r.) sunt atât o expresie a frustrării cu privire la direcţia în care se îndrepta politica românească în acel moment, cât şi o expresie a speranţei că politica românească se va schimba. (...) Toate alegerile sunt importante, însă acestea sunt deosebit de pline de semnificaţie pentru România şi îi încurajez pe toţi alegătorii să meargă la vot", a spus Klemm.

Ambasadorul SUA a lăudat cu această ocazie lupta anticorupţie din România. "România şi-a înfiinţat o structură de parchet foarte puternică, Direcţia Naţională Anticorupţie, căreia i-a acordat resurse adecvate, o conducere foarte bună. (...) Acum trebuie să se facă mult mai mult în domeniul educaţiei, de exemplu prin cursuri de etică pentru funcţionarii publici, de educaţie civică pentru toţi românii, pentru a pune în aplicare o legislaţie anti-mită mai eficientă", a spus diplomatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.