Guvernul salută raportul Comisiei Europene privind MCV publicat miercuri, pe care îl consideră a fi bun, confirmând existenţa unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluărilor sistemului judiciar român şi indicând o perspectivă clară de încheiere a monitorizării, a declarat, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru Afaceri Europene. Ana Birchall. Ea a mai spus că Guvernul va continua să lucreze cu CE pentru a limita caracterul general al unora dintre recomandări care ”nu reflectă întocmai progresele României aşa cum au fost ele certificate de rapoartele pozitive anterioare cât şi de prezentul raport”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dorim să salutăm raportul Comisiei privind MCV publicat azi, raport ce are o importanţă fundamentală pentru ţara noastră. Se împlinesc zece ani de la instituirea acestui Mecanism, iar documentul publicat azi prezintă o evaluare a întregii perioade şi, mai mult decât atât, recunoaşte performanţele substanţiale înregistrate de România în domeniile afetente MCV în toată această perioadă de zece ani. Este al patrulea raport pozitiv consecutiv prin care se califică progresele României ca fiind majore, demonstrând şi certificând astfel menţinerea parcursului sustenabil în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor acestui Mecanism”, a declarat Ana Birchall, miercuri, la Palatul Victoria.

Reprezentanta Guvernului a adăugat că ”raportul a fost unul bun confirmând existenţa unui incontestabil parcurs pozitiv al evaluărilor sistemului judiciar român”, în acest sens fiind menţionate încă din primele paragrafe ale documentului aspectele ce ţin de sustenabilitatea procesului de reformă şi consolidare a sistemului judiciar.

”Însă, elementul cheie al raportului constă în aceea că dincolo de aprecierile pozitive, Comisia indică o perspectivă clară de finalizare a acestui Mecanism prin intermediul continuării şi consolidării accelerate a reformelor, formulând în acest sens 12 recomandări. Se introduce conceptul de finalizare a fiecărei condiţionalităţi în parte prin îndeplinirea celor 12 recomandări. Închiderea tuturor condiţionalităţilor va duce la finalizarea acestui mecanism”, a subliniat Birchall.

Ea a menţionat că raportul Comisiei Europene menţionează perspectiva unei evaluări anticipate în 2017 pentru finalul anului curent.

”Salutăm recunoaşterea progreselor majore ale României privind mai multe aspecte legate de MCV şi vă asigurăm că noi vom continua să lucrăm cu CE pentru a limita caracterul general al unora dintre astfel de recomandări care nu reflectă întocmai progresele României aşa cum au fost ele certificate de rapoartele pozitive anterioare cât şi de prezentul raport. Vom continua să implementăm recomandările care acoperă acţiuni care sunt deja în curs de operaţionalizare sau cele care au o perspectivă temporală intrinsecă şi care se referă, de exemplu, la implementarea strategiei anticorupţie 2016-2020”, a mai spus ministrul delegat.

Ana Birchall a completat: ”Contând în permanenţă pe sprijinul Comisiei în atingerea obiectivului de finalizare a MCV vom continua să pledăm ca raportarea să se facă pe baza obiectivelor iniţiale ale MCV stabilite prin decizia Comisie din decembrie 2006”.

Birchall a precizat că obiectivul României este de a încheia MCV pentru a plasa România ”în mod corect” în rândul tuturor celorlalte state membre care sunt suspuse unor instrumente ”orizontale de evaluare şi monitorizare” cu privire la ariile care fac obiectul MCV şi care sunt aplicabile tuturor statelor membre UE.

”S-ar încheia astfel situaţia curentă prin care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleaşi obiective”, a precizat Birchall.

Ea a ţinut să sublinieze că este de apreciat faptul că în acest raport, pentru prima dată, se menţionează explicit natura distinctă a MCV şi necesitatea de a evita orice corelări cu deciziile din cadrul altor politici ale Uniunii Europene cum ar fi aderarea României la spaţiul Schengen sau fondurile structurale.

”Autorităţile române au subliniat în mod repetat acest lucru de-a lungul anilor, însă, din păcate, operarea unei astfel de legături a continuat să blocheze în plan european decizii fundamentale pentru România. Aşadar, salutăm mesajul explicit transmis de acest raport cu privire la distincţia clară între MCV şi procesul de aderare la Schengen pentru a elimina orice fel de ambiguitate privind menţinerea unei interdependenţe între cele două procese”, a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Ea şi-a exprimat regretul că această decizie nu a venit mult mai devreme din partea Comisiei Europene ”putând fi astfel evitată întârzierea atingerii acestui obiectiv atât de important pentru România”.

Totodată, Birchall a arătat că România reiterează nevoia unui dialog direct şi transparent cu Comisia Europeană.

”În perioada următoare vor exista contactele care sunt normale la nivelul experţilor din Ministerul Justiţiei care este liderul de filă în acest dosar. Noi, la Ministerul de Externe şi prin portofoliul pe care îl coordonez pe Afaceri Europene, asigurăm coordonarea pe linia diplomatică pentru a atinge acest obiectiv important pentru România, dar Ministerul Justiţiei este liderul de filă. Considerăm că astfel de înţelegeri trebuie să ducă la a stabili foarte clar un calendar cu obiective clare şi predictibil de îndeplinire a acestor obiective”, a mai spus Birchall.

”Pentru a evita generalităţile cu care România s-a confruntat în ultimii 10 ani, generalităţi care au dus de mult prea multe ori la evaluări ambigue pe alocuri şi care nu au ţinut neapărat cont de relaităţile din România. După cum ştiţi, România va prelua preşedinţia Consiliului în primul semestru al anului 2019 şi cred că profilul ţării noastre în UE trebuie consolidat şi recunoscut ca atare”, a conchis Birchall.

Ana Birchall a făcut doar o declaraţie de presă, fără a răspunde la întrebări.

Comisia Europeană a publicat miercuri, 25 ianuarie, cel mai recent raport pe care l-a elaborat în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) privind România, iar la 10 ani de la instituirea MCV, a făcut un bilanţ al măsurilor întreprinse de România în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva  corupţiei, al realizărilor, al provocărilor nedepăşite încă şi al acţiunilor care sunt în continuare necesare pentru încheierea monitorizării în cadrul MCV.

"Rapoartele privind MCV elaborate de Comisie în 2014, 2015 şi 2016 au evidenţiat o tendinţă pozitivă şi un bilanţ care indicau progrese importante şi sporirea caracterului ireversibil al reformei. Această tendinţă este confirmată în raportul din 2017, înregistrându-se în continuare un bilanţ solid al instituţiilor judiciare şi un impuls puternic imprimat de guvernele succesive pentru a consolida măsurile de prevenire a corupţiei. O analiză retrospectivă a celor 10 ani de la instituirea MCV arată că, în pofida  unor perioade în care reformele şi-au încetinit ritmul şi au fost puse sub semnul întrebării, România a înregistrat progrese majore în direcţia îndeplinirii obiectivelor de referinţă ale MCV. De asemenea,  Comisia consideră că nu ar trebui să se stabilească o legătură între MCV şi alte domenii ale dreptului UE", notează Reprezentanţa CE.

Cu toate acestea, o serie de aspecte esenţiale identificate în rapoartele anterioare nu au fost încă  soluţionate, astfel încât Comisia nu poate concluziona în prezentul raport că obiectivele de referinţă sunt îndeplinite în mod satisfăcător.

Prin urmare, raportul identifică o serie de recomandări esenţiale  menite să conducă la încheierea procesului MCV. Majoritatea acestor recomandări se axează pe responsabilitatea şi răspunderea autorităţilor româneşti şi pe garanţiile interne necesare pentru a  asigura caracterul ireversibil al rezultatelor.

Modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate, avertizează Comisia Europeană în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) referitor la progresele în domeniul justiţiei, documentul menţionând că adoptarea celor două OUG puse în consultare publică de Guvern în 18 ianuarie trebuie privite din acest punct de vedere. Comisia precizează că atacurile puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar de către mass-media şi politicieni rămân o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.