Militari americani şi români au desfăşurat, joi, la Poligonul Smârdan, un exerciţiu de luptă cu muniţie reală, oficialii americani John Gronski, locţiitorul comandantului forţelor terestre americane din Europa, şi Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice SUA la Bucureşti, apreciind buna colaborare între armatele României şi SUA. Întrebat cum răspunde unor reacţii venite din partea Rusiei care văd astfel de exerciţii ca fiind cu tentă provocatoare, generalul a răspuns: "Toate aceste exerciţii au o orientare defensivă, vorbim despre apărarea aliaţilor, nu este vorba despre a fi agresivi faţă de nimeni, acesta e răspunsul meu".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan a avut loc, joi, Ceremonia de Bun venit pentru primul detaşament rotaţional de militari americani care fac parte din Iniţiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI), precum şi Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului Justice Eagle 17.  

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

La eveniment, au participat oficialităţi ale statului român şi reprezentanţi ai Ambasadei SUA în România şi ai Forţelor Terestre ale Statelor Unite din Europa. Vizitatorii au asistat la un exerciţiu tactic cu trageri de luptă cu muniţie reală, executate cu tancuri M1A2 „Abrams” şi TR-85 M1 „Bizonul”, vehicule de luptă M2A3 „Bradley” şi MLI-84 M „Jderul”, obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 „Paladin” şi obuziere calibrul 152 mm. Din cauza vremii nefavorabile, cu vânt foarte puternic şi ninsoare, avioanele MiG-21 Lancer şi elicoptere IAR 330 – Puma nu au mai făcut parte din exrciţiu.

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Generalul John Gronski, locţiitorul comandantului forţelor terestre americane din Europa, a afirmat, într-o declaraţie de presă, că este onorat să fie prezent în România şi că apreciază  buna colaborare între armatele României şi SUA.

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

"Este o onoare să fim azi aici şi sunt mândru că sunt aici. Apreciez execelenta muncă făcută de soldaţi împreună. România şi SUA sunt aliaţi şi prieteni de foarte mulţi ani, iar exerciţiul de azi este o demonstraţie a determinării României şi a SUA de a lupta umăr la umăr pentru a apăra libertatea, dacă e cazul. Vreau să mulţumesc României pentru că este un membru puternic al Alianţei. În primul rând, România a trimis 600 de militari în Afganistan, unde se află militari şi ai altor aliaţi (...) Atât SUA, cât şi România şi alţi aliaţi toţi vrem să continuăm astfel de exerciţii, precum cel de astăzi, exerciţii care îmbunătăţesc viteza de mobilizare, dar şi de  deplasare în Europa şi interoperabilitatea. Vom continua să lucrăm împreună, să apărăm libertatea pentru că aceasta este o valoare pe care şi România şi SUA o preţuiesc. Toate aceste exerciţii, precum cel de astăzi sunt exerciţii de apărare, este vorba despre a ne apăra propriii aliaţi, nu despre a fi agresiv", a spus generalul american.

Întrebat cum răspunde unor reacţii venite din partea Rusiei care văd astfel de exerciţii ca fiind cu tentă provocatoare, generalul a răspuns: "Toate aceste exerciţii au o orientare defensivă, vorbim despre apărarea aliaţilor, nu  este vorba despre a fi agresivi faţă de nimeni, acesta e răspunsul meu".

În aceeaşi notă, Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice SUA la Bucureşti, a apreciat colaborarea între armatele României şi SUA.

"Suntem onoraţi că facem parte, că stăm alături, buni prieteni, buni parteneri strategici, aliaţi", a afirmat diplomatul. 

La rândul său, generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, a spus că este foarte important de subliniat faptul că prin acest exerciţiu se marchează practic începerea unei activităţi de instruire care va dura pe parcursul întregului an.

"După cum aţi putut vedea, am putut să rezolvăm foarte multe aspecte ale exerciţiului, în schimb nu am putut să rezolvăm problema vremii. Noi ne bucurăm de ea pentru că de fiecare dată considerăm că atunci când avem vreme rea rezultatele şi nivelul de instruire sunt pe măsură, abia atunci putem să confirmăm că am reuşit să atingem nivelul de instruire pe care ni l-am propus. Este foarte important să sublinimem faptul că prin acest exerciţiu se marchează practic începerea unei activităţi de instruire care va dura pe parcursul întregului an şi prin implicarea comandamentului american din Europa şi în mod deosebit  a comandamentului forţelor terestre americane din Europa am reuşit să organizăm aceste activităţi într-un plan care va cuprinde obicective de instruire în comun. Este un moment în care aprofundăm toate lecţiiile învăţate de-alungul exerciţiilor din anii 2015 şi 2016 şi de asemenea lecţiile învăţate prin specficiul misiunilor desfăşurate în Afganistan şi Irak. E un exercţiu care de asemenea contribuie la ceea ce înseamnă ridicarea nivelului de interoperabilitate şi atingerea standardelor comune împreună cu militarii americani şi contrbuie de asemenea la întreg procesul prin care armata română îşi consolidează statutul de membru al Nato şi UE", a spus Ciucă. 

De asemenea, secretarul de stat în MApN, Lazăr Florin Vlădică, a apreciat angajamentul SUA de apărare colectivă a aliaţilor din Europa de Est.

"Este primul exerciţiu comun al militarilor români şi americani la nivelul forţelor terestre după sosirea în ţară a contingentului rotaţional al Statelor Unite. Doresc să le urez bun venit militarilor americani din Brigada 3 Blindate care pe parcusul celor nouă luni de zile de dislocare în România vor participa la exerciţii comune pe teritoriul României în vederea îmbunătăţirii, planificării şi interoperabilităţii cu militarii români. Parteneriatul strategic cu SUA şi NATO reprezintă pilonii fundamentali ai securităţii şi apărării naţionale a României. Apreciem angajamentul major al SUA faţă de apărea colectivă a aliaţilor din Europa de Est prin dislocarea de forţe rotaţionale în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve. Contribuţia concretă a Statelor Unite în implementarea accelerată a deciziilor summitului de la Varşovia de anul trecut asigură o prezenţă militară înaintată pe întreg flancul estic al alianţei, necesară pentru creşterea securităţii în zonă", a spus secretarul de stat.  

Militarii americani fac parte din Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii pentru întărirea securităţii şi cooperării colective în Europa de Est, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

La exerciţiul Justice Eagle 17, care se desfăşoară în perioada 10 aprilie - 5 mai, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, participă peste 350 de militari români şi americani din Forţele Terestre Române şi Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa. Militarii români fac parte din Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă", Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei" şi Batalionul 285 Artilerie - structuri din Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor". Detaţamentul de militari americani este asigurat de Batalionul 1 „Vulturii luptători" din Brigada 3 Blindate, Divizia 4 Infanterie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.