Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, întrebat despre propunerea ministrului Justiţiei, de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, că verificarea magistraţilor trebuie făcută de magistraţi, nu de către politicieni, nu de către Guvern. El a mai spus că i-a transmis premierului, care şi-a exprimat dorinţa de ridicare a MCV înainte ca România să preia preşedinţia europeană, că nu este imposibil, dar este nevoie de respectarea condiţionalităţilor. "Nu suntem satisfăcuţi cu progresele făcute, nu a fost destul progres, în unele zone s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva", a arătat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Separarea puterilor nu e o problemă în România, a fost clădit un sistem judiciar foarte puternic şi cred că românii pot fi mândri. Atacurile la adresa justiţiei, în presă şi în dezbateri, riscă să creeze impresia în rândul opiniei publice că e o problemă cu justiţia. Opinia Comisiei e că nu este o problemă. Sigur, pot exista îmbunătăţiri  Mi-a făcut plăcere ziua de azi pentru că am avut discuţii foarte intense şi simt că există o disponibilitate de ambele părţi de a soluţiona", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

El a mai spus că i-a transmis premierului, care şi-a exprimat dorinţa de ridicare a MCV înainte ca România să preia preşedinţia UE, că nu este imposibil, dar este nevoie de respectarea condiţionalităţilor.

Întrebat dacă consideră că România a făcut paşi înapoi în ceea ce priveşte lupta anticorupţie, Timmermans a afirmat că în unele zone s-a bătut pasul pe loc.

"Nu suntem satisfăcuţi cu progresele făcute, nu a fost destul progres, în unele zone s-a bătut pasul pe loc, dar acest lucru se poate rezolva. Mă simt încurajat de întâlnirile de azi, în Parlament şi în Guvern există o dorinţă de a face progrese", a spus el. 

De asemenea, întrebat cum vede propunerea ministrului Justiţiei de revocare a şefei DNA, el a spus că verificarea magistraţilor trebuie făcută de către magistraţi, nu de către politicieni, nu de către Guvern. 

"După cum am spus preşedinţilor celor două camere, premierului, convingerea mea e că activitatea de a verifica magistraţii trebuie făcută de magistraţi. Toţi oamenii greşesc uneori, la fel se întâmplă şi în justiţie. Dacă sunt oameni care fac greşeli, trebuie verificaţi, dar nu de politicieni sau de oameni din Guvern, ci de sistemul judiciar, ţine de separarea puterilor în stat. Ca principiu, sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar", a declarat el.

Oficialul european a fost întrebat şi dacă a citit raportul ministrului Justiţiei şi dacă a condiţionat ridicarea MCV de menţinerea în funcţie a şefei DNA, răspunzând: "Voi foarte precaut în răspuns, pentru că vreau să se înţeleagă, să nu existe neînţelegeri. Am fost informat cu privire la raport, l-am văzut dar nu sunt judecător, nu e treaba mea să spun dacă sunt afirmaţii corecte sau greşite, dar dacă sunt acuzaţii la adresa unui magistrat, atunci trebuie că cineva din sistemul judiciar să se ocupe de afirmaţii, nu e treaba unui politician, ţine de separarea puterilor în stat, şi aşa se întâmplă în toată lumea. Sperăm că sfaturile noastre vor duce la îmbunătăţiri ale legilor".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.