Franţa a cunoscut terorismul şi a fost atinsă din cauza valorilor pe care le poartă şi la care nu va renunţa niciodată: toleranţa, spiritul republican şi refuzul supunerii, a declarat joi, la recepţia organizată de Ziua Naţională, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Permiteţi-mi să mulţumesc din nou autorităţilor române, tuturor instituţiilor române, dar şi tuturor cetăţenilor români, care, în această încercare, şi-au manifestat solidaritatea şi sprijinul. Nu numai Franţa, ci şi valorile noastre comune au fost atacate. Iar răspunsul nostru trebuie să fie comun, prin modul nostru de a trăi, de a refuza să lăsăm garda jos. Să avem încredere în noi, în convingerile noastre şi să acţionăm împreună; voinţa de a acţiona împreună este întotdeauna începutul unui răspuns. Iar răspunsul nu poate fi decât unul hotărât”, a declarat Saint-Paul.

Ambasadorul a vorbit şi despre proiectul european, împărtăşind câteva dintre reflecţiile sale, una dintre ele fiind legată de Brexit. Diplomatul francez a arătat că decizia trebuie respectată, însă a făcut referire şi la "o anumită formă de populism”.

"O primă reflecţie: o anumită formă de populism a cuprins Regatul Unit şi mulţi dintre noi regretăm acest lucru. Bineînţeles că trebuie să respect această alegere, şi o respect. Dar nu pot să nu observ că cei care au condus spre această alegere, în această direcţie, sunt indecişi sau au ales să fie absenţi. …Ne revine datoria de a medita la această lecţie. Nu apărăm un proiect strivindu-l, nu apărăm Europa îmbrăţişând cauza nemulţumirii. Europa se apără oferind”, a spus ambasadorul.

El le-a mai transmis oficialilor români prezenţi la recepţia organizcă nu trebuie să aibă nicio îndoială asupra faptului că Franţa doreşte să vină cu propuneri pentru a construi, pentru a merge spre progres.

„Francezii, iar eu sunt francez, au multe defecte; dar cine nu are? Cu toate acestea, întreaga istorie a ţării mele arată că replierea te face mai slab, în timp ce angajamentul te întăreşte. Aroganţă, ar spune unii. Sunt parţial de acord. Simţul interesului general, ar spune alţii. Acordaţi-mi-l. Dar, în special: voinţa de a fi stăpânii istoriei noastre, de a fi actori pe deplin implicaţi în viitorul nostru. Să decidem, nu să îndurăm”, a mai spus ambasadorul francez.

La recepţia organizată de Ziua Frantei participă sute de persoane. La ceremonie sunt prezenţi, pe lângă preşedintele Klaus Iohannis, şi procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, parlamentari, diplomaţi, dar şi mai mulţi miniştri - Mihnea Motoc, Violeta Alexandru, Petre Tobă. La recepţie participă şi seful SRI, Eduard Hellvig, care a venit alături de adjunctul său, Florian Coldea.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.