Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a spus, sâmbătă, la Adunarea Parlamentară a NATO care se desfăşoară la Bucureşti, că regiunea extinsă a Mării Negre este "pusă la grea încercare" de acţiunile Rusiei, de atitudinea dominant-agresivă a acesteia, de prezenţa militară în Crimeea, inclusiv cu dislocare de capacităţi ofensive, care "ilustrează degradarea în cel mai înalt grad a sistemului ordinii europene".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Regiunea extinsă a Mării Negre este actualmente pusă la grea încercare de acţiunile Rusiei, atitudinea dominant-agresivă a acesteia, prezenţa sa militară în Crimeea, inclusiv cu dislocare de capacităţi ofensive. Implicarea Federaţiei Ruse în criza ucraineană ilustrează degradarea în cel mai înalt grad a sistemului ordinii europene, cu un puternic impact la nivel global încă din perioada de sfârşit al Războiului Rece, indicând intenţiile Moscovei, fundamentate pe o combinaţie de putere militară clasică şi război hibrid şi orientate spre restabilirea sferelor sale de influenţă. În acest context, situaţia regională de securitate continuă să fie instabilă şi imprevizibilă. Este recunoscut faptul că anexarea ilegală a Crimeei şi actuala militarizare a acesteia a modificat ponderea prezenţei militare în bazinul Mării Negre, extinzând considerabil zona de acţiune/influenţă strategică a Rusiei în regiune. În opinia noastră, trebuie să gestionăm permanent şi cu prudenţă efectele acestei stări de fapt. Din acest punct de vedere, succesul eforturilor noastre concertate presupune două condiţii de bază: capacitatea de a prevedea evoluţiile ulterioare, care necesită o abordare aprofundată privind mecanismele de evaluare a situaţiei, la nivel naţional şi internaţional şi în plus, deţinerea mijloacelor şi capabilităţilor adecvate pentru a face faţă consecinţelor, după caz, ce se reflectă astăzi în eforturile considerabile de adaptare, coroborate cu capacitatea noastră de a aborda corect problema transmiterii mesajelor publice dedicate", a spus Mihai Fifor, la lucrările Comisiei de Apărare şi Securitate a Adunării Parlamentare a NATO.

El a arătat că eforturile României sunt orientate atât spre dezvoltarea capacităţilor naţionale, cât şi spre implementarea angajamentelor şi deciziilor comune asumate în cadrul organizaţiilor regionale şi internaţionale.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"În acest sens, un element specific de interes pentru noi este procesul de adaptare a NATO, provenit în urma deciziilor luate în cadrul summit-urilor din Ţara Galilor şi Varşovia, în baza unei abordări de 360 de grade. Din acest punct de vedere, este în continuare esenţial să existe o abordare coerentă în interiorul Alianţei a problematicii privind descurajarea şi apărarea. Apreciem că eforturile depuse în mod constant în procesul de adaptare trebuie să reprezinte o prioritate pe agenda NATO, alături de eforturile de intensificare a rolului Alianţei în proiectarea stabilităţii", a afirmat Fifor.

El a spus că România şi-a asumat un rol activ în cadrul NATO, ca o premisă pentru promovarea intereselor sale naţionale la nivelul Alianţei şi pentru integrarea preocupărilor sale în materie de securitate în procesul decizional al acesteia.

Potrivit acestuia, plusvaloarea adusă de România în cadrul Alianţei se măsoară prin participarea la operaţiuni militare comune şi valorificarea optimă a poziţiei sale geostrategice dintre Balcanii de Vest şi vecinătatea estică, regiunea Mării Negre şi Caucazul de Sud.

Ministrul Apărării a mai spus că cea mai puternică influenţă asupra securităţii Mării Negre este generată de "noua abordare dominatoare şi agresivă a Rusiei în relaţia cu vecinii şi faţă de NATO şi UE".

"Anexarea ilegală a Crimeei de către Federaţia Rusă şi implicarea acesteia în conflictul din estul Ucrainei au generat transformări şi provocări majore la nivelul realităţii strategice a Mării Negre, dar şi noi ameninţări la adresa statelor riverane. Regiunea extinsă a Mării Negre a devenit în timp recunoscută ca zonă de confruntare între interesele geopolitice ale Occidentului şi cele ale Federaţiei Ruse, îndeosebi după dezintegrarea URSS, iar evoluţiile la care am asistat anul trecut au condus la escaladarea acestui conflict", a mai arătat Fifor. 

El a mai spus că situaţia de securitate din regiune se menţine instabilă şi imprevizibilă, astfel că trebuie transmis "un mesaj de unitate, solidaritate şi fermitate în abordarea provocărilor de securitate conform cu prevederile dreptului internaţional".

În aceste zile, la Bucureşti are loc cea de-a 63-a reuniune a Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO).

Adunarea Parlamentară a NATO este un for care reuneşte membri ai parlamentelor din ţările membre şi partenere ale Alianţei, care se întâlnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitând astfel consensul public şi parlamentar în sprijinul politicilor Alianţei. Forul asigură dialogul parlamentar din regiunea euro-atlantică cu privire la probleme de securitate, politice, sociale şi economice, aducând un plus de transparenţă în viaţa politică a NATO. AP NATO ajută mediile parlamentare să cunoască şi să înţeleagă probleme actuale de importanţă majoră şi contribuie la promovarea unor poziţii comune în rândul parlamentarilor membri.

Adunarea reuneşte 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de ţări membre NATO, delegaţi din cele 12 ţări asociate, din ţările cu statut de membri asociaţi mediteraneeni şi observatori parlamentari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.