Ministrul de Externe Luminiţa Odobescu afirmă, în mesajul transmis la doi ani de la începrea agresiunii ruse în Ucraina, că toate resursele rămân mobilizate pentru un efort general pe termen mediu şi lung în scopul sprijinirii Ucrainei şi a Republicii Moldova, precum şi a tuturor partenerilor vulnerabili în faţa agresiunii şi atacurilor hibride ale Rusiei. ” Prin acest război neprovocat, ilegal şi ilegitim care comportă implicaţii profunde şi durabile, Federaţia Rusă a dovedit încă o dată că rămâne cea mai mare ameninţare de securitate pentru comunitatea europeană şi euro-atlantică. Avem, în aceste condiţii, noi toţi, comunitatea internaţională, datoria morală şi politică de a susţine Ucraina şi poporul ucrainean în rezistenţa sa legitimă şi dârză în faţa agresiuni”, consideră ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Marcăm astăzi, 24 februarie, 2 ani de la declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului său de agresiune împotriva Ucrainei. Federaţia Rusă provoacă de doi ani, zi de zi, fără cruţare, suferinţe greu de imaginat, pierderi de vieţi omeneşti, zeci de mii de familii distruse, şcoli, spitale, grădiniţe distruse şi infrastructură critică şi civilă distrusă, inclusiv de la graniţa Ucrainei cu România.  Ce face Rusia este un atac direct la adresa principiilor Cartei ONU şi a normelor fundamentale ale dreptului internaţional.  Prin acest război neprovocat, ilegal şi ilegitim care comportă implicaţii profunde şi durabile, Federaţia Rusă a dovedit încă o dată că rămâne cea mai mare ameninţare de securitate pentru comunitatea europeană şi euro-atlantică. Avem, în aceste condiţii, noi toţi, comunitatea internaţională, datoria morală şi politică de a susţine Ucraina şi poporul ucrainean în rezistenţa sa legitimă şi dârză în faţa agresiunii”, afirmă Odobescu într-un mesaj video.

Ea precizează că România a dovedit din prima zi a agresiunii ruse împotriva Ucrainei că este un partener solidar, responsabil şi principial, oferind neîntrerupt Ucrainei sprijin solid şi multidimensional.

”Suntem alături de Ucraina, de poporul ucrainean şi susţinem dreptul său suveran de a-şi apăra independenţa, integritatea teritorială şi parcursul democratic şi european. Continuăm să fim alături de Ucraina până când aceasta va câştiga războiul şi mai departe în procesul de reconstrucţie şi integrare europeană! Ucraina este Europa! Solidaritatea şi valorile europene ne unesc”, subliniază ministrul de Externe.

 

Ministrul Odobescu subliniază că relaţia bilaterală s-a dezvoltat şi consolidat substanţial în ultimii doi ani, căpătând valenţele unui viitor Parteneriat Strategic, în spiritul deciziei convenite la Bucureşti, la 10 octombrie 2023, de preşedinţii României şi Ucrainei.     

În opinia sa, decizia luată în decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova reprezintă expresia firească a recunoaşterii eforturilor depuse în implementarea reformelor de către cele două state puternic afectate de războiul Rusiei. Ea declară că România a pledat şi acţionat energic pentru această decizie şi exprimă susţinerea ţării noastre pentru avansarea predictibilă, accelerată a procesului de extindere a UE cu cele două state, românia rămânând alături de acestea pe parcursul negocierilor de aderare.

”Resursele noastre rămân mobilizate pentru un efort general pe termen mediu şi lung în scopul sprijinirii Ucrainei şi a Republicii Moldova, precum şi a tuturor partenerilor vulnerabili în faţa agresiunii şi atacurilor hibride ale Rusiei.  Prin iluminarea, astăzi, a clădirii MAE şi arborarea drapelului ucrainean aducem un omagiu solemn tuturor civililor şi militarilor ucraineni care luptă cu eroism şi curaj în apărarea patriei lor.  Glorie Ucrainei! Slava Ukrainii!”, afirmă Luminiţa Odobescu în finalul mesajului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.