Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, explică situaţia avionului ucrainean interceptat, joi dimineaţă, de Forţele Aeriene Române, arătând că aeronava Ucrainei "era rătăcită", iar tânărul pilot nu mai avea unde să aterizeze, pentru că aeroportul de pe care decolase fusese distrus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"A fost un accident, pentru că din start am văzut că avionul era rătăcit, venea spre teritoriul României, a fost interceptat, s-a constatat că acest tânăr pilot se rătăcise, dar de fapt nici nu mai avea unde să aterizeze înapoi, pentru că aeroportul de pe care a plecat era distrus şi a ajuns cu bine în România”, a declarat Vasile Dîncu, joi seară, la Digi 24.
 
Ministrul a adăugat că pilotul ucrainean a cooperat cu autorităţile române, că acesta a fost intervievat şi de către cele ucrainene, iar în prezent se face o evaluare din punct de vedere legislativ pentru ca pilotul să se întoarcă în ţara sa natală. 
 
"A fost efectiv un accident”, a spus Dîncu, adăugând că autorităţile ucrainene şi-au cerut scuze pentru incident şi au solicitat permisiunea ca avionul să revină în ţara sa. 
 
Incidentul a avut loc joi dimineaţă.
 
"Joi, 24 februarie, două aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Române aflate în serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO au decolat în jurul orei 6.15, pentru clarificarea unei situaţii aeriene referitoare la un zbor neautorizat în partea de nord a României, care se apropia de spaţiul aerian naţional. Cele două aeronave militare române au aplicat cu stricteţe procedurile naţionale şi regulile internaţionale aplicabile în astfel de situaţii, procedând la interceptarea şi identificarea vizuală a aeronavei care intrase în spaţiul aerian românesc. Aeronava respectivă, un Suhoi 27 aparţinând Forţelor Aeriene Ucrainene, a fost escortată pentru aterizare imediată pe Baza 95 Aeriană Bacău, operaţiune încheiată la ora 07.05”, a anunţat MApN.
 
După aterizare, pilotul militar ucrainean s-a pus la dispoziţia autorităţilor române.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.