Comisiile reunite pentru politică externă din Parlament îi vor audia, luni, pe cinci dintre cei 19 ambasadori propuşi de Klaus Iohannis, printre aceştia aflându-se şi Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, care ar urma să preia un post de diplomat în Marea Britanie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisiile reunite pentru politică externă se vor întruni la ora 12.00.

Ambasadorii propuşi de preşedinte care vor fi audiaţi sunt Dan Mihalache (Marea Britanie), Carmen Liliana Burlacu (Cehia), Ioana Bivolaru (Portugalia), Gabriela Dancău (Spania) şi Răzvan Rotundu (Finlanda).

Restul propunerilor vor fi audiate în cursul zilei de marţi şi, probabil, a celei de miercuri.

Comisiile vor da un aviz, care însă este consultativ, după care şeful statului va semna decretele de acreditare.

Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat propunerile de numire a 19 ambasadori ai României, între care Dan Mihalache (Marea Britanie), Marius Lazurca (Ungaria), Daniel Ioniţă (Republica Moldova), Ion Gâlea (Bulgaria), Brânduşa Predescu (Olanda), Cristian Ţurcanu (Ucraina).

Dan Mihalache, propunerea de ambasador în Marea Britanie, este, din noiembrie 2014, şeful Cancelariei prezidenţiale. Acesta a fost deputat PSD şi consilier al fostului premier Adrian Năstase, în perioada 2001-2004. În 2007, a îndeplinit şi mandatul intermediar de europarlamentar. În anul 2009, Mihalache a intrat în PNL şi a devenit consilier al liderului Crin Antonescu. În 2011, Mihalache a devenit secretar general adjunct al PNL, funcţie pe care o părăseşte trei ani mai târziu, pentru un post la Palatul Cotroceni.

În Republica Cehia, Iohannis o propune pe Carmen Liliana Burlacu, angajată a MAE din 1990. A lucrat la Misiunea Permanentă a României pe lângă UE, UEO şi NATO, iar între 1999 şi 2004 a fost ambasador al României în Irlanda, iar ulterior consilier MAE la Direcţia OSCE. Între 2012 şi 2013 a fost ministru consilier şi Reprezentant Special pentru Guvernanţă Globală cu rang de director general (coordonator al Direcţiei Asia Pacific şi America Latină şi al Direcţiei ONU şi alte organizaţii internaţionale).

Klaus Iohannis o propune pe Ioana Bivolaru ambasador în Portugalia. Aceasta a fost director general în cadrul Direcţiei UE din MAE.

În Spania, Iohannis o propune pe Gabriela Dancău, consul general al României la Lyon din 2011. Din 2000 până în 2011, aceasta a lucrat în cadrul Direcţiei Relaţii Consulare din Ministerul Afacerilor Externe, unde a ocupat şi postul de director.

Preşedintele Iohannis a semnat pentru propunerea ca Răzvan Rotundu, consilier la Misiunea Permanentă Geneva, să preia postul de ambasador în Finlanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.