Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis marţi că termenul de „limba română” poate fi utilizat în Constituţie pentru a înlocui formularea"limbă moldovenească cu grafie latină” utilizată în prezent pentru a defini limba oficială din R. Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din expunerea Curţii, ne-am convins că proiectul de modificare a art. 13 din Constituţie poate deja fi înaintat în Parlament şi respectiv supus procedurilor parlamentare, fără a mai aştepta cele şase luni prevăzute de regulament cu referire la modificarea Constituţiei", a afirmat Tudor Deliu, deputat PLDM, citat de realitatea.md.

El a apreciat că a fost făcut un prim pas pentru modificarea art. 13 şi stabilirea unui adevăr istoric.

"Din 1994 de la adoptarea Constituţiei se discută intens despre limba care este vorbită de către cetăţenii de pe acest teritoriu. Chiar dacă lingviştii internaţionali au constatat nu o singură dată că limba este română, totuşi unii consideră că din punct de vedere ştiinţific se numeşte într-un fel, dar politic altfel. Credem că cei care astăzi reprezintă cetăţenii Republicii Moldova în Parlament, vor susţine acest proiect de lege pentru stabilirea sau restabilirea unui adevăr istoric: Cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba română”, a spus Tudor Deliu

PLDM a anunţat în 12 octombrie că a strâns semnăturile necesare pentru a iniţia modificarea Constituţiei Republicii Moldova astfel încât în cuprinsul articolului referitor la limba oficială sintagma "limbă moldovenească cu grafie latină” să fie înlocuită de „limba română”, solicitarea fiind transmisă Curţii Constituţionale, pentru aviz.

Pentru modificarea Constituţiei sunt necesare voturile a două treimi din deputaţi, ceea ce înseamnă 68 de voturi.

PLDM a anunţat la începutul lunii septembrie elaborarea unui proiect de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituţie, propunând înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”.

În Nota informativă a proiectului se precizează că la baza elaborării documentului s-a aflat Hotărârea Curţii Constituţionale din decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independentă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.