Europarlamentarul Cristian Preda a declarat, vineri, la dezbatrea ”Criza refugiaţilor din perspectivă europeană şi naţională”, că la câteva săptămâni de la semnarea acordul încheiat între Uniunea Europeană şi Turcia, numărul de imigranţi ilegali a scăzut semnificativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă în octombrie numărul de imigranţi ilegali era de circa 7.000 pe zi, acest număr a scăzut la o medie de 350. Există date publice care ne arată că au fost zile în care numărul acestor refugiaţi au fost sub 100, există chiar şi o zi în care nu a existat niciun fel de refugiat ilegal intrat”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda, vineri, la Biroul de Informare al Parlamentului European din România.

El a adăugat că, din această perspectivă, se confirmă ”în mod spectaculos presupoziţia de la care a plecat acordul” încheiat pe 18 martie între UE şi Turcia, şi anume aceea că introducerea unei scheme ”unu contra unu” va bloca acţiunea reţelelor de traficanţi.

”O persoană care ştie că poate ajunge în condiţii legale în UE nu va mai plăti pentru a trece ilegal. Aşa s-a ajuns la această diminuare foarte puternică a numărului de imigranţi”, a arătat Preda.

Potrivit acordului UE-Turcia toţi migranţii care ajung pe insulele elene după data de 20 martie vor fi trimişi înapoi în Turcia dacă nu aplică imediat pentru azil sau dacă cererea lor este repinsă. Însă, Grecia nu dispune de capacitatea administrativă pentru a procesa toate cererile de azil înregistrate.

Migranţii, care au ajuns pe teritoriul elen după intrarea în vigoare a acordului, vor fi trasferaţi în tabere temporare din  partea continentală a Greciei, unde vor aştepta să fie procesaţi pentru ca soarta lor să fie decisă. Numai refugiaţii de război sirieni vor putea să rămână în Europa, în timp ce ceilalţi vor fi transferaţi pe teritoriul turc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.