Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu a afirmat, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe, care s-a desfăşurat luni la Bruxelles, că este necesară respectarea de către Turcia a instituţiilor democratice, drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, valori esenţiale pentru Uniunea Europeană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lazăr Comănescu a participat, luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din Uniunea Europană, ce a avut pe agendă lupta împotriva terorismului, situaţia din Turcia, Strategia Globală a UE şi relaţiile UE cu America Latină şi China.

”La dejunul de lucru informal, miniştrii de externe au abordat situaţia din Turcia. Demnitarul român a accentuat importanţa acestui stat membru esenţial al NATO şi partener cheie al UE, precum şi din perspectiva pe care acesta o are pentru stabilitatea regională. Totodată, a reliefat necesitatea respectării instituţiilor democratice, drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, esenţiale din perspectiva UE”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

În cadrul discuţiilor privind lupta împotriva terorismului, ministrul Lazăr Comănescu a mulţumit autorităţilor franceze pentru sprijinul acordat în demersurile de identificare a cetăţenilor români care au avut de suferit şi a vorbit despre consolidarea securităţii europene, inclusiv la nivelul frontierelor externe ale Uniunii, în care România are o contribuţie importantă. 

Miniştrii europeni de Externe s-au întâlnit, tot luni, şi cu secretarul de stat al SUA, John Kerry. ”Discuţiile s-au concentrat asupra situaţiei din Turcia, crizei siriene, situaţiei din estul Ucrainei. Au fost reconfirmate importanţa deosebită a relaţiei transatlantice şi nevoia continuării consolidării UE-NATO, în spiritul Declaraţiei comune adoptate în marja recentului Summit NATO”, precizează MAE.

După eşuarea loviturii de stat din Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a evocat posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea, duminică, în faţa unei mulţimi de susţinători care cereau moartea puciştilor. Premierul Binali Yildirim a subliniat că ţara nu trebuie să se pripească în legătură cu acest subiect, dar că "cererea poporului nu poate să fie ignorată".

La trei zile de la puciul eşuat, bilanţul victimelor a fost revizuit în creştere, era de 308 morţi - inclusiv 100 de pucişti -, iar eliminarea acestui "virus", promisă de către preşedintele turc, continua din plin.

Potrivit lui Yildirim, 7.543 de suspecţi erau reţinuţi luni, dintre care 6.038 erau militari, 755 de magistraţi şi 100 de poliţişti. Între ei figurează 103 de generali şi amirali, inclusiv doi presupuşi lideri pucişti, generalul Mehmet Disli şi fostul comandant al Forţelor aeriene, generalul Akin Oztürk.

Citând Ministerul turc de Interne, agenţia Anadolu a anunţat destituirea a aproape 9.000 de funcţionari din acest minister, inclusiv a aproape 4.500 de poliţişti şi 614 jandarmi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.