Premierul Nicolae Ciucă afirmă, joi, cu o zi înaintea şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova, că cele două state nu vor semna un acord de securitate, ci vor lua în discuţie "elemente de colaborare şi cooperare" care vizează activităţi care au avut loc şi în trecut, dar care "capătă elemente de consistenţă nouă diversificată".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat, în cadrul unui interviu acordat TVR şi difuzat joi seară, dacă există planuri de semnare a unui acord de securitate între România şi Republica Moldova, premierul Nicolae Ciucă a răspuns că nu se va semna un astfel de acord, ci vor fi discutate şi agreate programe care ţin de domeniul apărării şi care s-au derulat şi anterior întâlnirii de vineri de la Chişinău.
 
"Aici trebuie să respectăm decizia de neutralitate a Republicii Moldova care se înscrie foarte clar în neutralitatea constituţională şi partea aceasta de sprijin pe domeniul securitar, pe domeniul apărării, s-a derulat şi până acum şi se va derula şi în continuare, vor fi semnate acorduri şi între ministrul Apărării din România şi Republica Moldova, ele vor viza programe de asistenţă, de consiliere, activităţi de instruire în comun, sprijin în ceea ce priveşte partea de dezvoltare a capacităţilor de securitate cibernetică, de a putea să facă faţă ameninţărilor hibride. Deci iacătă că sunt domenii în care putem să sprijinim opţiunea prin care Republica Moldova poate să-şi întărească capacitatea proprie de apărare, beneficiind şi de sprijinul pe care îl acordă Uniunea Europeană partenerilor, iar Republica Moldova este un partener al Uniunii Europene”, a declarat Nicolae Ciucă. 
 
El a explicat că nu va fi vorba despre un acord de securitate, ci despre "elemente de colaborare şi cooperare, activităţi bilaterale comune care s-au desfăşurat, care continuă să se desfăşoare, şi acestea capătă elemente de consistenţă nouă, diversificată şi aici trebuie să găsim soluţiile pentru a putea să sprijinim mai mult".
 
Generalul Ciucă a menţionat că România "apreciază foarte mult implicarea militarilor moldoveni în misiunile de menţinere a păcii”.
 
În ceea ce priveşte ideea unui batalion mixt format din soldaţi ai celor două state, Ciucă este de părere că această idee trebuia analizată de către specialişti.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.