Prim-ministrul Dacian Cioloş s-a întâlnit, vineri, la Palatul Victoria, cu o parte dintre europarlamentarii români, scopul întâlnirii fiind discutarea cu impactului asupra României şi Uniunii Europene a părăsirii UE de către Marea Britanie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul discuţiilor legate de consecinţele Brexit-ului şi de perspectivele Uniunii Europene, Dacian Cioloş le-a spus europarlamentarilor că priorităţile guvernului său sunt asigurarea drepturilor cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie şi participarea activă a României la relansarea proiectului european.

”Prin activitatea dumneavoastră în Parlamentul European şi legătura directă cu cetăţenii, sunteţi în poziţia de a influenţa în sens pozitiv toate aceste schimbări esenţiale pentru viitorul Uniunii Europene. Este important, de asemenea, ca România să joace un rol activ în relansarea proiectului european şi să arate că este în continuare ataşată valorilor şi principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, pledând pentru o Uniune mai puternică, inclusivă şi integrată. În acest context este cu atât mai important să pregătim şi să valorificăm preluarea si exercitarea  Preşedenţiei Consiliului Unuinii Europene în anul 2019”, a declarat prim-ministrul Dacian Cioloş, în cadrul întâlnirii de vineri.

Cioloş a apreciat că ieşirea Marii Britanii crează şi oportunităţi economice pentru statele UE şi este important ca România să identifice aceste oportunităţi şiu să le exploateze. 

Alte subiecte abordate au fost funcţionarea spaţiului Schengen şi securitatea frontierelor externe, politica de migraţie şi azil, vizele pentru Canada, Republica Moldova şi relaţia cu UE, Planul Juncker, şi revizuirea Cadrului Financiar Multianual post 2020.

Doar 15 dintre cei 32 eurodeputaţi au confirmat, înainte de începerea reuniunii, participarea la întâlnirea cu premierul Dacian Cioloş ce a avut loc vineri, începând cu ora 15.00, la Palatul Victoria, potrivit unor surse News.ro. 

Printre cei care nu au participat la această reuniune se numără Daciana Sârbu (PSD), Cătălin Ivan (PSD), Viorica Dăncilă (PSD), Monica Macovei, Siegfried Mureşan (PMP) sau Laurenţiu Rebega. 

”Nu mă duc la întâlnirea cu Dacian Cioloş pentru că premierul e deja într-o campanie electorală pentru care eu n-am de gând să girez”,  a declarat, pentru News.ro, social-democratul Cătălin Ivan.

Potrivit unor surse News.ro, de la PNL urmau să participe doar patru europarlamentari: Marian Jean Marinescu,  Theodor Stolojan, Daniel Buda şi Mihai Ţurcanu. Astfel, cinci eurodeputaţi liberali au declinat invitaţia. 

Europarlamentarul PNL Daniel Buda a declarat, vineri, pentru News.ro, că în urma întâlnirii cu premierul Dacian Cioloş, s-a stabilit ca Executivul şi membrii români ai Parlamentului European să îşi sincronizeze acţiunile în ceea ce priveşte accesul României în spaţiul Schengen şi în privinţa ridicării vizelor de către Canada.

”A fost o întâlnire extrem de eficientă între eurodeputaţi, premierul Dacian Cioloş şi membri ai Cancelariei, unde s-a discutat despre efectele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi implicaţiile acesteia asupra României, dar şi despre ce înseamnă astăzi  fenomenul migraţiei, punându-se accent pe eforturile pe care România le face deja în combatarea fenomenului migraţionist, în cadrul Frontex”, a spus Daniel Buda. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.