Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele de joi din Cimitirul Militar din Valea Uzului, a declarat joi pentru agenţia ungară de presă MTI Levente Magyar, secretarul de stat din Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, responsabil de relaţia cu Parlamentul. Ambasadorul României la Budapesta a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria, pentru ziua de vineri, a anunţat, joi noapte, pe Facebook secretarul de stat în cadrul ministerului de externe maghiar, responsabil cu informarea şi cu imaginea de peste graniţe a Ungariei,Tamás Menczer, conform MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În notă, Guvernul României este somat să investigheze amănunţit cazul şi să respecte angajamentele internaţionale în această privinţă, a afirmat Magyar.

Secretarul de stat a catalogat drept inacceptabil faptul că România tolerează asemenea atrocităţi, care “în barbarismul lor” evocă cea mai dură provocare a maghiarilor.

Guvernul Ungariei se aşteaptă ca, dacă evenimentele nu au putut fi prevenite, atunci România măcar ulterior să ofere reparaţii şi explicaţii celor câteva sute de mii de cetăţeni maghiari jigniţi în identitatea lor – a adăugat politicianul.

Levente Magyar a reamintit că după Primul Război Mondial a fost amenajat un cimitir militar în Valea Uzului, dedicat soldaţilor maghiari căzuţi în 1916 pe front.

Deşi nu a existat nicio dovadă că ar exista şi rămăşiţele unor soldaţi români în cimitir, administraţia locală a celor mai apropiate localităţi a decis să amplaseze cruci de beton în memoria presupuşilor soldaţi înhumaţi aici, susîine el argument„nd că chiar şi autorităţile române de
resort recunosc că această decizie nu a avut bază legală, iar hotărârile încalcă şi dreptul internaţional,.

”Organizaţii civile româneşti au anunţat inaugurarea crucilor de beton, ceea ce s-a petrecut joi, dar pentru aceasta a fost nevoie ca persoane vizibil în stare de ebrietate să pătrundă prin zidul de protestatari secui paşnici care ieşeau din cimitir. După ce au pătruns înăuntru, persoanele care sărbătoreau au răsturnat poarta secuiască şi au smuls crucile de lemn de pe mormintele honvezilor, iar jandarmeria română de la faţa locului a privit pasivă toate acestea„, a spus Levente Magyar.

Secretarul de stat în cadrul ministerului de externe maghiar, responsabil cu informarea şi cu imaginea de peste graniţe Tamás Menczer, a anunîat că ambasadorul român la budapesta a fosat convocat la MAE şi a numit cele întâmplate la cimitirul militar din Valea Uzului un lucru scandalos şi inacceptabil.

Toată lumea îşi poate comemora morţii, dar nu astfel, a declarat oficialul ungar, subliniind că “aici nu este vorba despre altceva, decât de violenţă egocentrică”.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjén a publicat pe pagina sa de Facebook o filmare realizată la cimitir, şi a scris: “Dacă politica românească nu a dorit să împiedice această barbarie, vorbim despre un scandal al moralităţii, iar dacă nu a putut să facă asta, este vorba despre un eşec al aparatului administrativ de stat”.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.