Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe/CAE, la care miniştrii de Externe au adoptat formal pachetul de sancţiuni suplimentare la adresa Federaţiei Ruse, în baza acordului politic al liderilor europeni, exprimat cu ocazia reuniunii extraordinare a Consiliului European de joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit MAE, reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe/CAE, care a avut loc la Bruxelles, a avut drept scop abordarea efectelor ample şi multidimensionale ale agresiunii militare ilegale, neprovocate şi nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, în continuarea discuţiilor liderilor europeni de la Consiliul European/EUCO din 24 februarie, stabilirea reacţiilor ferme şi rapide ale UE împotriva Rusiei, inclusiv adoptarea unui pachet substanţial, robust şi cuprinzător de sancţiuni la adresa Rusiei.

Astfel, liderii europeni au convenit, cu prilejul Consiliului European, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis, adoptarea de măsuri restrictive suplimentare care să impună consecinţe masive şi severe asupra Rusiei, precum şi un nou pachet de sancţiuni individuale şi economice asupra Belarus.

Cu prilejul reuniunii extraordinare, a avut loc şi un schimb de opinii cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

MAE a arătat că ministrul român de Externe a reiterat solidaritatea cu Ucraina şi sprijinul pentru independenţa şi integritatea teritorială a acestui stat şi a reafirmat condamnarea fermă a agresiunii militare a Rusiei, care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a principiilor fundamentale care stau la baza ordinii internaţionale bazate pe reguli. El a arătat, de asemenea, că, în conformitate cu dreptul internaţional, Belarus este la rândul său responsabil de agresiune la adresa Ucrainei prin oferirea teritoriului său în sprijinul agresiunii militare a trupelor ruse. Aurescu a solicitat UE să continue să ceară nerecunoaşterea aşa-ziselor republici din estul Ucrainei, subliniind existenţa în dreptul internaţional a unei obligaţii de a nu recunoaşte situaţii ilegale.

Având în vedere gravitatea situaţiei cu care se confruntă Ucraina şi care are un impact major asupra întregii securităţi euroatlantice, ministrul român de externe a accentuat nevoia menţinerii poziţiei ferme a UE faţă de agresiunile inacceptabile ale Rusiei. 

"De asemenea, a subliniat importanţa de a readuce în atenţia activă a UE problematica conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre, pe care ministrul Aurescu a adus-o pe agenda curentă a CAE anul trecut, cu sprijinul a încă 10 omologi europeni, demers urmat de dezbaterea din luna mai de la CAE informal de la Lisabona, urmată la rândul său de turneul ministrului român al afacerilor externe împreună cu colegii austriac şi lituanian, cu prezentarea ulterioară de concluzii şi propuneri concrete. Ministrul Aurescu a arătat că actuala criză de securitate, agravată de Rusia printr-o agresiune armată pornind tocmai de la un conflict prelungit - cel din estul Ucrainei - arată foarte clar oportunitatea şi necesitatea iniţiativei României, care trebuie continuată de CAE", a transmis MAE.

În cadrul reuniunii, miniştrii afacerilor externe au adoptat formal pachetul de sancţiuni suplimentare la adresa Federaţiei Ruse, în baza acordului politic al liderilor europeni, exprimat cu ocazia reuniunii extraordinare a Consiliului European din ziua precedentă. 

Referitor la sprijinul UE oferit Ucrainei, ministrul român de Externe a arătat că este important ca UE să răspundă nevoilor imediate ale Ucrainei, în situaţia actuală, transmise de aceasta în cadrul Mecanismului european pentru situaţii de urgenţă, şi a informat că România a oferit un prim sprijin umanitar, constând în materiale medicale. 

De asemenea, Aurescu a pledat în favoarea unui sprijin al UE, în actualele circumstanţe, şi pentru ceilalţi parteneri estici, în special R. Moldova şi Georgia, a căror rezilienţă trebuie consolidată. A arătat că este esenţială transmiterea unui mesaj puternic de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale celor două state, concomitent cu susţinerea oferită Ucrainei. 

Bogdan Aurescu a insistat asupra evaluării, la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă şi al Comisiei Europene, a măsurilor disponibile pentru acordare de asistenţă tehnică şi financiară, pentru a creşte rezilienţa acestora şi pentru a sprijini eforturile Republicii Moldova, atât în ceea ce priveşte gestionarea refugiaţilor ucraineni, cât şi a unei eventuale noi crize energetice. 

De aseemenea, el a informat cu privire la sprijinul României pentru evacuarea cetăţenilor din state membre, dar şi din state terţe aflaţi în Ucraina, prin facilitarea tranzitului prin ţara noastră, şi a propus spre reflecţie ideea creării unui fond special dedicat gestionării situaţiei refugiaţilor în contextul prezentei crize, dacă va fi necesar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.