Austria a preluat, din 1 iulie, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, după Bulgaria, fiind ultima ţară din Trio-ul de preşedinţii alcătuit din Estonia, Bulgaria şi Austria. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, spune că România va avea o „preşedinţie din umbră”, întrucât ţara noastră va participa, alături de austrici, la toate negocierile în care este implicată preşedinţia Consiliului, având în vedere ţara noastră va prelua anul viitor acest statut. Negrescu transmite că prin cooperarea dintre cele două ţări în contextul mandatelor succesive la preşedinţia Consiliului UE se va consolida şi cooperarea lor în plan bilatera.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Începând de duminică, Bulgaria predă preşedinţia Consiliului Uniunii Europene Austriei, după un mandat de şase luni sub sloganul „Uniţi suntem puternici“.

Austria se află la al treilea mandat de preşedinţie rotativă, fiind ultima ţară care preia această funcţie din Trio-ul Estonia-Bulgaria-Austria.

Perioada următoare este una importantă din punct de vedere al prioritizării direcţiilor de dezvoltare ale Uniunii Europene, al cadrului financial, care vor implica lungi dezbateri. Tot în următoarele luni se vor putea finaliza negocierile asupra acordului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, spun autorităţile române.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene spune că România va avea, în perioada preşedinţiei Austriei la Consiliul UE, calitatea de „preşedinţie din umbră”, pentru că va participa, alături de Austria, la toate negocierile în care este implicată, având în vedere că ţara noastră va prelua, anul viitor, preşedinţia Consiliului.

 „Un element important în perioada următoare îl reprezintă rolul pe care România îl va juca, pe perioada Preşedinţiei Austriei la Consiliul Uniunii Europene, prin calitatea de «preşedinţie din umbră». Exercitarea acestei misiuni presupune participarea reprezentanţilor României, alături de cei ai Austriei, la toate negocierile în care este implicată Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Astfel, România va putea urmări îndeaproape ansamblul negocierilor în desfăşurare, ceea ce va contribui la evaluarea cât mai realistă a perspectivei de evoluţie a dosarelor europene pe parcursul propriului mandat la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene”, spune Negrescu.

Ministrul transmite că această cooperare dintre Austria şi România în contextul mandatelor succesive va ajuta la consolidarea cooperării ţărilor în plan bilateral.

„Suntem convinşi că prin cooperarea dintre Austria şi România, în contextul mandatelor noastre succesive la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, se va contribui totodată la consolidarea cooperării noastre în plan bilateral, cu efecte pozitive pe termen mediu şi lung“, a explicat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.