Austria a confirmat acordul cu România şi Bulgaria referitor la "Schengen Air", adică intrarea pe calea aerului fără control la frontieră, a confirmat sâmbătă Ministerul de Interne de la Viena pentru agenţia austriacă APA. Cel mai probabil, decizia se va aplica din martie. Totuşi, a ţinut să precizeze Ministerul austriac de Interne, în prezent nu există negocieri privind aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen fără frontiere şi, prin urmare, nu există nicio dată fermă pentru aceasta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului austriac de Interne, un text referitoare la aderarea României şi Bulgariei la Schengen cu frontierele aeriene, care are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, a fost trimis vineri seară către preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

Acordul înseamnă că, pe viitor, călătorii din România şi Bulgaria nu vor mai fi nevoiţi să zboare spre alte ţări din UE prin terminalele internaţionale. Paşapoartele vor fi verificate la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul poliţiei.

Potrivit Ministerului de Interne, toate statele membre ale UE trebuie mai întâi să fie de acord cu această înţelegere înainte ca aceasta să poată fi aplicată. Prin urmare, cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi martie 2024, întrucât în această lună se vor modifica programele de zbor.

România anunţase deja acordul referitor la intrarea în Schengen cu graniţele aeriene cu câteva zile în urmă, mai notează presa austriacă.

TREI CONDIŢII

Cele trei condiţii ale Austriei pentru acest acord ar fi fost, de asemenea, prezentate în textul trimis către preşedinţia spaniolă a Consiliului UE, potrivit Ministerului de Interne de la Viena, scrie Der Standard.

Acestea se referă la o sporire a desfăşurării agenţiei UE de protecţie a frontierelor Frontex în România şi Bulgaria, precum şi la bani alocaţi de Comisia Europeană pentru protecţia frontierelor externe ale acestor ţări, plus o întărire a controalelor la frontierele terestre.  Acceptarea solicitanţilor de azil din Austria, în special din Afganistan şi Siria, de către România şi Bulgaria ar fi o altă condiţie cerută de Viena.

În decembrie anul trecut, Austria a blocat o extindere a spaţiului Schengen pentru a include România şi Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanţi de azil. Ţările de Jos s-au opus, de asemenea, aderării Bulgariei la Schengen, dar între timp şi-au ridicat veto-ul..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.