MAE informează că zborul umanitar operat de TAROM va decola de pe aeroportul Ataturk la ora 2.15 şi va putea prelua 131 de români care se află în Istanbul, alţi 131 urmând să decoleze la ora 18.35, cu o cursă normală a companiei aeriene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministerul Afacerilor Externe precizează că zborul regulat RO264, operat de compania TAROM, care va decola la ora 18.35 (ora locală) de la Istanbul spre Bucureşti, va putea prelua la bord un număr de 131 de cetăţeni români", transmite MAE.

Ministerul anunţase anterior că pregăteşte şi un zbor umanitar, ale cărui costuri vor fi asigurate de către instituţie. Acesta va decola la ora 2.15 din Istanbul, după ce a primit aprobarea din partea autorităţilor turce.

"Restul cetăţenilor români care nu vor putea fi îmbarcaţi cu zborul numărul RO264 vor putea fi preluaţi cu zborul umanitar al companiei TAROM RO2264, care va decola începând cu ora 02.15 (oră pentru care a fost acordat culoarul de zbor de către autorităţile locale turce) şi care va putea prelua un număr maxim de 131 de cetăţeni", transmite MAE.

Pe aeroportul Ataturk se află aproximativ 200 de cetăţeni români, potrivit oficialilor. Unii dintre aceştia aşteaptă încă de vineri, de la ora 22.00, să părăsească Turcia.

Echipele consulare MAE din Sofia au oferit asistenţă pentru mai bine de 35 de autovehicule cu cetăţeni români care au tranzitat graniţa turco-bulgară, informează ministerul, alte echipe consulare aflându-se pe aeroportul Ataturk, din Istanbul, pentru a-i ajuta pe cei aproximativ 200 de români blocaţi acolo.

"Cele două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Sofia continuă să acorde asistenţă la două dintre punctele de frontieră terestră cu Turcia cu cel mai intens trafic, facilitând până în prezent tranzitul a peste 35 de autovehicule cu cetăţeni români. Echipele mobile ale Consulatului General al României la Istanbul, aflate în Aeroportul Internaţional Atatürk, oferă asistenţă cetăţenilor români aflaţi în incinta acestuia. Până la acest moment, în punctele de întâlnire stabilite în aeroport s-au prezentat aprox. 200 de persoane", informează MAE.

Oficialii reamintesc că punctele de întâlnire pentru cetăţenii români au fost stabilite în două locaţii– zona de check–in la poarta G17, iar în zona de tranzit – în proximitatea ghişeului central de informaţii, lângă Cafe Nero şi Magazinul Old Bazaar.

La ora 16.25 (ora locală) va pleca spre Istanbul cursa regulată operată de compania TAROM, returul spre Bucureşti fiind preconizată pentru ora 18.35 (ora locală). Prin această cursă se va repatria un număr de 131 de cetăţeni români, printre care şi pasagerii cursei TAROM de dimineaţă, care a fost anulată.

Suplimentar, urmare demersurilor complexe ale Celulei de criză a Ministerului Afacerilor Externe, este în curs de organizare  un zbor umanitar al companiei TAROM, costurile aferente fiind suportate din fondul special prevăzut în bugetul MAE pentru gestionarea situaţilor de criză.

MAE nu precizează ora la care această cursă va decola din Istanbul, însă, potrivit unor cetăţeni români care se află pe aeroportul Ataturk şi care au intrat în legătură cu posturile de televiziune din România, echipa consulară de pe aeroport i-a informat că vor putea pleca spre casă în jurul orei 2.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.