Osman Koray Ertaş, ambasadorul Turciei la Bucureşti, a vorbit duminică, la o conferinţă de presă ţinută înaintea recepţiei dedicată zilei democraţiei şi unităţii naţionale, despre stabilitatea în regiune, democraţie, dar şi despre procesele deschise în urma tentativei eşuate de lovitură de stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia consideră responsabilă de instrumentarea loviturii de stat organizaţia Fettulah sau FETO.

„Timp de mai mult timp ne-am informat partenerii şi aliaţii despre cum FETO a spălat creierele copiilor şi s-a infiltrat în instituţiile publice de-a lungul anilor. Le-am spus prietenilor noştri că FETO este o ameninţare pentru ţările în care este reprezentată în şcoli, companii, media”, a spus el.

În prezent, a mai spus ambasadorul, în diverse părţi din lume sunt în derulare investigaţii privind membri ai acestei organizaţii.

În total, 289 de cazuri sunt deschise împotriva acestui grup şi 194, finalizate.

Osman Koray Ertaş a mai declarat că, în ultimii doi ani, eforturile Turciei de a elimina ameninţarile privind o altă lovitură de stat au fost „scoase din context” de către „unii dintre prietenii noştri din străinătate”, ceea ce a însemnat o mare diferenţă în presă între ce era prezentat şi ce se întâmpla.

Despre numărul de jurnalişti închişi în închisorile turce ambasadorul a spus că nu există o cifră exactă a lor, dar a precizat că „acest grup - FETO - a operat în diverse domenii”.

El a dat exemplu jurnalişti de la ziarul Zaman şi televiziunea Samayolu, care sunt „figuri importante ale organizaţiei” şi care au fost judecaţi. „Recent procesele acestea au fost finalizate, iar unii dintre ei au primit pedepse grele”.

„Nu avem ambiţia de a fi un model pentru oricare altă ţară. Suntem foarte conştienţi de criticile pe care Turcia le primeşte din partea partenerilor internaţionali şi din partea organizaţiilor din care facem parte, aşa că, de fiecare dată când primim critici constructive le luăm în serios şi încercăm să ne ajustăm sistemul”, a adăugat ambasadorul.

Ertaş a trecut în revistă problemele majore cu care se confruntă ţara sa, membră NATO - refugiaţi, războiul de la graniţă (Siria), lupta cu patru formaţiuni teroriste. „O singură provocare dintre acestea ar fi suficientă să destabilizeze orice ţară europeană”, a estimat ambasadorul

„Avem câteva probleme în sectorul democraţiei, dar în mod constant ne exprimăm angajamentul faţă de legea democratică”, a mai spus el.

Doi ani de la tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie 2016 au fost marcaţi duminică şi prin deschiderea unei expoziţii de fotografie a agenţiei Anadolu.

La recepţie a fost ţinut un moment de reculegere în memoria celor care şi-au pierdut viaţa în evenimentele din urmă cu doi ani.

Recent, un purtător de cuvânt al Preşedinţiei a precizat că starea de urgenţă va fi ridicată pe 18 iulie.

Turcia a marcat duminică doi ani de la tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie 2016.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.