Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a afirmat, la Digi 24, că o eventuală înfiinţare a unei flote NATO la Marea Neagră ar provoca tensiuni suplimentare şi "inutile" în regiune, iar brigada multinaţională de la Craiova este un "pretext" pentru dislocarea unor forţe puternice ale Alianţei în vecinătatea Rusiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă aţi înfiinţa o astfel de flotă - nu e un secret din ce înţeleg că va fi o flotă NATO - ar provoca tensiuni suplimentare şi inutile în această regiune din mai multe motive, precum convenţiile care limitează prezenţa străină din regiune, cum ar fi Convenţia de la Montreux", a spus diplomatul.

El a adăugat că astfel de iniţiative nu pot avea efecte benefice pentru regiunea Mării Negre. "Întreaga planetă a devenit destul de mică. Vedem că tensiuni într-o zonă pot influenţa şi alte zone îndepărtate, dar în această regiune relativ mică nu considerăm că o concentrare suplimentară a forţelor NATO poate avea evoluţii pozitive", a spus el.

În ceea ce priveşte brigada multinaţională care va fi înfiinţată la Craiova, Kuzmin a spus că este doar un pretext pentru ca NATO să organizeze exerciţii în vecinătatea Rusiei şi să aducă echipamente grele în regiune.

"Considerăm că orice escaladare a acestor forţe, care există deja în anumite ţări, precum şi în zone din România, ni s-a spus să nu ne îngrijorăm, că sunt dislocate prin rotaţie, considerăm că nu este o mare diferenţă între rotaţie şi permanenţă, pentru că este un pretext şi este deja un fapt, că e un pretext pentru dislocarea echipamentelor grele, e un pretext pentru a face exerciţii militare intense la graniţa noastră", a spus Kuzmin.

Ambasadorul a explicat că există tratate semnate între Rusia şi NATO la finalul anilor '90, care împiedică dislocarea de "forţe substanţiale" în proximitatea Rusiei, care nu sunt astfel respectate.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis ca Brigada multinaţională NATO să aibă sediul la Craiova, ea fiind constituită pe baza Brigăzii 2 Infanterie ”Rovine”, care-şi are garnizoana în acest oraş.

Klaus Iohannis a anunţat, pe 9 iulie, că statele NATO vor contribui cu trupe la constituirea brigăzii în urma unor înţelegeri bilaterale cu România, astfel încât militarii lor vor veni în ţara noastră pentru anumite perioade de timp şi se vor antrena în comun cu soldaţii români. În acelaşi timp, România va contribui la efortul NATO de asigurare a securităţii Poloniei.

”La această brigadă în cadrul Summitului şi-au anunţat până acum contribuţii certe Polonia cu o companie şi a fost reconfirmată contribuţia Bulgariei, care vine cu un batalion. Am derulat şi în aceste zile şi vom continua discuţiile cu alţi aliaţi pentru alte contribuţii, dar semnele sunt foarte bune.  România, la rândul său, îşi asumă partea sa de responsabilitate şi contribuie cu o companie de infanterie cu elemente de sprijin logistic la efortul NATO din Polonia. Deci noi participăm cu o companie în Polonia”, a precizat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în iulie, după încheierea lucărilor Summit-ului NATO de la Varşovia, că proiectul iniţiat de România privind exerciţii şi training comun naval al unor state membre ale Alianţei în Marea Neagră, declaraţia finală a Summit-ului dând autorităţilor militare sarcina de a discuta această chestiune până la reuniunea miniştrilor Apărării din statele NATO din octombrie.

Summitul NATO de la Varşovia şi-a încheiat sâmbătă lucrările, în marja cărora aliaţii au luat o serie de decizii cruciale pentru asigurarea păcii şi securităţii blocului militar, printre care trecerea scutului antirachetă de la Deveselu sub egida NATO, înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în ţara noastră, desfăşurarea a patru brigăzi suplimentare în ţările baltice şi Polonia, dar şi prelungirea misiunii în Afganistan şi implicarea directă în lupta împotriva teroriştilor din Statul Islamic.

NATO va lua decizii în legătură cu o eventuală prezenţă navală sporită în Marea Neagră în această toamnă, după ce strategii militari vor evalua situaţia, a declarat sâmbătă secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în marja summitului de la Varşovia.

“Am decis ieri (vineri – n.r.) că le vom cere strategilor noştri militari să ofere sfaturi în legătură cu o prezenţă navală sporită şi cu o prezenţă aeriană sporită deasupra Mării Negre. Pe baza acestor sfaturi, vor fi luate decizii în toamnă”, a spus el.

Stoltenberg a amintit şi că liderii aliaţi au decis în prima zi a summitului să înfiinţeze o brigadă multinaţională, terestră, în România pentru consolidarea flancului estic.

În plus, NATO şi-a sporit deja prezenţa în Marea Neagră, a afirmat oficialul. “Avem mai multe patrule, avem o prezenţă navală mai importantă”, a adăugat el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.