Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a afirmat, în discursul ţinut la recepţia prilejuită de Ziua Independenţei SUA, că potenţialul Parteneriatului Strategic dintre România şi ţara sa poate fi unul nelimitat, diplomatul evocând eforturile pe care le-a făcut, de la sosirea la Bucureşti, pentru intensificarea schimburilor economice dintre cele două state.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discursul de la recepţia ce a avut loc vineri la ambasada americană, Hans Klemm i-a spus preşedintelui Iohannis că invitaţii au trei motive de celebrare: împlinirea, pe 4 iulie, a 240 de ani de la Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite, înfiinţarea în urmă cu 100 de ani a Serviciului Naţional al Parcurilor din SUA, precum şi ”forţa Parteneriatului Strategic SUA-România”.

”În primul rând, celebrăm semnarea Declaraţiei de Independenţă de către patrioţi americani, pe 4 iulie 1776. În acel document, Părinţii noştri Fondatori afirmau nu doar că toţi oamenii au fost creaţi egali, înzestraţi cu dreptul la viaţă, libertate şi căutarea fericirii, ci şi că regele britanic a distrus aceste drepturi. Drept răspuns, conducătorii noştri au declarat două drepturi suplimentare: dreptul de a aboli forma de administrare colonială existentă atunci şi dreptul de a organiza o nouă guvernare, una instituită printre oameni, ale cărei puteri se bazează pe consimţământul celor guvernaţi”, a spus ambasadorul.

Recepţia marchează totodată şi un secol de existenţă a Serviciului Naţional al Parcurilor în Statele Unite. ”El îşi are începuturile în urmă cu peste 150 de ani, în plin Război Civil american, când preşedintele Abraham Lincoln a stabilit prin lege protejarea pământurilor care constituie în prezent Parcul Naţional Yosemite, pentru «a putea fi folosite şi conservate în beneficiul omenirii, pentru a fi păstrate spre folosinţă publică, pentru vacanţe şi relaxare... fără a putea fi înstrăinate niciodată». În timpul mandatului său, preşedintele Theodore Roosevelt a rezervat cu stăruinţă suprafeţe de teren în toată ţara, pământuri care au devenit în cele din urmă parcuri, păduri şi monumente naţionale sau zone protejate. Ca urmare a acestei extinderi, America avea nevoie de o organizaţie care să administreze zonele protejate la nivel federal. În acest scop, în 1916, preşedintele Woodrow Wilson a înfiinţat Serviciul Naţional al Parcurilor. De atunci până în prezent, preşedinţii americani au stabilit noi zone protejate”, a menţionat Hans Klemm.

El a invocat apoi colaborarea strânsă în plan politic şi militar dintre Statele Unite şi România în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, Klemm menţionând ca cele mai recente succese finalizarea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu şi frecventele antrenamente comune ale militarilor români şi americani menite să descurajeze ameninţările la adresa României.

Klemm a menţionat eforturile pe care le-a făcut, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru intensificarea colaborării româno-americane şi la nivel economic. ”Drept răspuns, am adus delegaţii comerciale în România, susţinem antreprenorii români din domeniile IT, educaţional şi al turismului ecologic şi i-am încurajat pe investitorii americani să ia în considerare potenţialul economic pe care îl oferă România, aşa cum i-am încurajat şi pe investitorii români să ia în considerare America. Pentru a extinde şi mai mult parteneriatul nostru, anul acesta am lansat împreună noi iniţiative în domeniul securităţii cibernetice şi, cel mai promiţător, iniţiative menite să dubleze din nou promovarea colaborării noastre şi schimburile educaţionale de studenţi şi membri ai mediului academic din ştiinţă, tehnologie, educaţie şi cultură şi poate chiar energie, medicină şi cercetare în domeniul agricol”, a enumerat diplomatul american.

”Domnule preşedinte, sunt convins că printr-o colaborare cu toate forţele, parteneriatul nostru va avea un potenţial nelimitat. Sub conducerea dumneavoastră, putem promova împreună securitatea, democraţia şi prosperitatea, nu numai ale României şi Statelor Unite, ci şi ale întregii regiuni transatlantice şi nu doar. Împreună, în calitate de aliaţi, parteneri şi prieteni, putem avea o contribuţie decisivă la asigurarea unei Europe întregi, libere şi în pace”, a încheiat Hans Klemm.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.