Ambasadoarea Laurence Auer a subliniat miercuri, în discursul susţinut de Ziua Naţională a Franţei, că ţările noastre au înfruntat împreună pandemia, continuând să consolideze şi să intensifice relaţiile bilaterale, şi a punctat că eforturile depuse pentru vaccinare trebuie intensificate şi mai mult. Ea a afirmat că decizia României de a se alătura operaţiunii europene Takuba în Sahel marchează un angajament internaţional decisiv şi cooperarea franco-română este esenţială pentru securitatea tuturor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Recepţia de la reşedinţa Franţei, dedicată cadrelor medicale şi eforturilor depuse pentru vaccinare în Franţa, România şi în întreaga lume, are loc în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a prim-ministrului Florin Cîţu şi a mai multor reprezentanţi ai Parlamentului şi diplomaţi.

Auer, care şi-a început mandatul în urmă cu 9 luni, a punctat că eforturile depuse pentru vaccinare trebuie intensificate şi mai mult. „Ţările noastre au înfruntat împreună această perioadă, continuând să consolideze şi să intensifice relaţiile bilaterale; parteneriatul nostru strategic unic a fost reînnoit în octombrie anul trecut, deschizând noi domenii de cooperare bilaterală şi conturând împreună perspectivele pentru Europa de mâine. Planul european de redresare, pachetul pentru tranziţie verde aprobat astăzi sau dezbaterea privind viitorul Europei pe care aţi lansat-o ieri, domnule preşedinte, reprezintă axe importante de cooperare între cele două ţări ale noastre”.

La nivel politic şi strategic, ea a subliniat „importanţa deciziei pe care aţi luat-o de a participa alături de noi la operaţiunea europeană Takuba în Sahel”.

„Pe măsură ce ne pregătim pentru preşedinţia franceză a Uniunii Europene, decizia luată de România marchează un angajament internaţional decisiv şi doresc să vă mulţumesc pentru aceasta, în numele autorităţilor franceze. Cooperarea franco-română este esenţială pentru securitatea noastră, a tuturor. În domeniul apărării, dar şi în lupta împotriva criminalităţii organizate, acţionăm împreună, cu rezultate bune”.

Revenind la pandemie, ea a declarat: „Ne-am afirmat solidaritatea europeană în cel mai bun mod posibil pentru sănătatea cetăţenilor, dar şi pentru economiile ţărilor noastre. Planul european de redresare, parafat prin acordul din 21 iulie anul trecut, marchează o dorinţă comună pentru o Europă solidară, rezilientă, verde, digitală, axată pe creştere şi locuri de muncă. În implementarea acestui plan, complementaritatea şi interacţiunea dintre economiile ţărilor noastre şi dinamica societăţilor franceze în relaţiile bilaterale reprezintă atuuri esenţiale. În acest sens, ne dorim ca structurarea sectoarelor industriale, cu un potenţial puternic, să continue”.

Auer a afirmat că îşi doreşte „să depăşim perioada aceasta a pandemiei relansând cooperarea descentralizată între oraşe şi regiuni, prin proiecte care vizează dezvoltarea durabilă şi tânăra generaţie”.

„Sunt mândră, după încheierea sezonului Franţa - România, să continui proiectul dedicat sărbătoririi, anul acesta, a 140 de ani de la naşterea marelui compozitor George Enescu. Franţa şi România sunt unite printr-un destin istoric comun şi prin legături umane excepţionale care se reflectă zi de zi în toate domeniile, aşa cum o dovedeşte şi prezenţa dumneavoastră astăzi, aici”.

În final, ea s-a adresat preşedintelui şi prim-ministrului: „Prezenţa dumneavoastră astăzi este o mărturie excepţională a forţei şi calităţii relaţiilor care unesc ţările noastre. Mulţumesc compatrioţilor noştri şi companiilor noastre pentru angajamentul lor alături de ambasadă, şi, de asemenea, salut prezenţa alături de noi în această seară a reprezentanţilor aleşi ai francezilor din străinătate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.