Ambasada României în Marea Britanie a precizat, la solicitarea News.ro, că a preluat informaţiile primite de la Poliţia Română legată de faptul că armele care apar în reportajul Sky News sunt de vânătoare, nu de război, şi le-a transmis postului britanic de televiziune ca drept la replică, aceleaşi informaţii fiind remise Ministerului de Externe britanic Agenţiei Naţionale pentru Infracţionalitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Misiunea diplomatică română la Londra a preluat informaţiile preliminare oferite de la Poliţia Română şi DIICOT ca reacţie la reportajul Sky News în care un jurnalist încerca să cumpere arme de la presupuşi traficanţi români, anume că respectivele arme sunt de vânătoare şi pot fi achiziţionate legal şi că deocamdată nu există date care indice că provin ca urmare a săvârşirii de contrabandă. ”Precizăm că elementele de mai sus au fost comunicate de Ambasadă, cu scop de drept la replică, postului de televiziune Sky News. De asemenea, precizările autorităţilor române au fost transmise ministerului britanic al afacerilor externe şi Agenţiei Naţionale pentru Infracţionalitate (National Crime Agency)”, transmite ambasada română din Marea Britanie.

Ambasada României a sesizat şi autoritatea de reglementare din domeniul comunicaţiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la conţinutul acestui reportaj. ”În scrisorile transmise entităţilor menţionate, ambasada a subliniat caracterul imprecis, incomplet şi incorect al informaţiilor prezentate în reportajul menţionat, care nu susţin concluziile anchetei jurnalistice respective, şi care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic”, mai precizează reprezentanţa română de la Londra.

Poliţia Română a anunţat luni, în legătură cu informaţiile despre un posibil trafic de arme în România, transmise de jurnaliştii britanici de la Sky News, că armele prezentate în imagini sunt de vânătoare şi pot fi deţinute legal în ţara noastră de către vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic.

Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, luni, întrebat despre imaginile transmise de jurnaliştii britanici, că nu este exclusă o tentativă de discreditare, pentru că, din ce a văzut, ca nespecialist, poate să spună că acele arme nu erau de război, ci de vânătoare, iar filmarea unor traficanţi pare greu de crezut.

Horodniceanu a precizat că deocamdată nu este deschis un dosar penal, urmând să se stabilească modul în care se va proceda în acest caz, după discuţii cu autorităţi din alte state.

Televiziunea britanică Sky News a transmis sâmbătă o anchetă jurnalistică despre care a spus că a fost filmată în România, realizată de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe cere ar fi intenţionat să le vândă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.