Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, a fost declarat persona non grata. Moscova consideră decizia Bucureştiului de a expulza un diplomat rus drept "neprietenoasă" şi îşi rezervă dreptul de a "lua măsuri relevante ca răspuns", a declarat, luni pentru TASS, ambasadorul rus în România Valery Kuzmin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cîţu, despre expulzarea unui oficial rus: Nu are legătură cu ce se întâmplă în alte ţări
CITEȘTE ȘI Moscova îşi rezervă dreptul de a răspunde României după expulzarea diplomatului rus

Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, domnul Valery Kuzmin.

Rusia şi Occidentul şi-au multiplicat expulzările încrucişate de diplomaţi, în ultimele săptămâni, pe fondul unor tensiuni exacerbate privind Ucraina şi dosarul opozantului politic rus încarcerat Aleksei Navalnîi.

Moscova şi Washingtonul au expulzat câte zece diplomaţi ai celeilalte părţi, iar ambasadorii lor au fost chemaţi la ”consultări”.

Cehia a expulzat 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a prezentat drept spioni, şi a acuzat Moscova de faptul că se află la originea unei explozii la un depozit de muniţie, în 2014, soldată cu doi morţi.

Moscova a ripostat expulzând 20 de diplomaţi cehi, după care cele două ţări şi-au redus personalul ambasadelor.

Mai multe ţări din Europa au anunţat expulzări, în semn de solidaritate cu Cehia.

România l-a expulzat pe Aleksei Grişaev, iar Slovacia şi ţările baltice au anunţat, la rândul lor, expulzarea a şapte diplomaţi ruşi în total.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.