Băuturile spirtoase sau distilate reprezintă 45% din consumul mondial de băuturi alcoolice. Acestea sunt cele mai populare băuturi în ţări precum Rusia, India, Ucraina, Cuba, Mozambic şi chiar România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Berea reprezintă 36% din consumul mondial. Cel mai mare consum se înregistrează în Germania, Spania, Statele Unite, Belgia, Mexic sau Brazilia.

Pe locul trei se află vinul, care reprezintă 26,4% din total. Cea mai consumată băutură alcoolică în Franţa, Portugalia, Italia, Argentina şi Chile, printre altele.

În România, deşi băuturile spirtoase sunt mai populare (probabil ţuica şi pălinca au un cuvânt de spus aici), vinul are o tradiţie milenară. De altfel, ţara noastră produce 4,5 milioane de hectolitri de vin anual, România fiind al şaselea cel mai mare producător de vin din Europa.

Pentru că iarna şi în preajma Sărbătorilor de iarnă, mai ales, consumul de alcool este unul mai ridicat decât în alte perioade ale anului, iar berea iese, de cele mai multe ori din discuţie, atunci când e frig, rămân tăriile şi vinul „pe masă”. Astăzi, vom compara, de exemplu, vinul cu whisky-ul, o băutură spirtoasă care câştigă tot mai mult teren şi la noi în ţară.

Vinul şi whisky-ul nu sunt foarte asemănătoare, dar:

- Ar trebui să le încercaţi întotdeauna, indiferent de ceea ce este scris pe eticheta sticlei, pentru a nu vă lăsa impresionaţi de numele producătorului sau de anii de fabricaţie.

- Ambele sunt plăcute cu complexitatea lor aromatică, bogăţia de nuanţe şi texturi.

- Ambele au zahăr în cantităţi diferite: vinul roşu sec trebuie să aibă mai puţin de 4 gr/L, iar whisky-ul 0,11 grame de zahăr la 100 de grame de băutură, ceea ce poate varia uşor.

- Ambele sunt băuturi învechite în butoaie de lemn, cu nuanţe. Whisky: În Scoţia, butoiul trebuie să fie de stejar. Pentru gusturile englezilor, whisky-urile care au fost învechite în butoaie de lemn de cireş sunt cele mai populare. Vin: La crama Recaş, de exemplu, majoritatea butoaielor sunt tot de stejar.

- Ambele, atât vinul, cât şi whisky-ul, sunt cadouri foarte apreciate.

Scoatem în evidenţă 6 diferenţe, deşi există mult mai multe:

1. Ingredientul principal:

La vin este strugurele, cu o recoltă pe an. La whisky este malţul de orz (orz care a germinat şi a fost uscat şi prăjit într-un proces numit malţ) sau malţ de porumb (bourbon), grâu, secară sau ovăz. Single malt este fabricat din malţ, distilat de un singur producător într-un singur loc. Blend, un amestec de cereale: malţ şi grâu sau porumb, care amestecă distilate de la mai mulţi producători.

2. Producţia - în termeni generali:

Vinul are două fermentaţii. Este învechit în butoaie. Whisky-ul, după un proces de germinare, uscare, amestecare cu apă, fermentare, este distilat .Este învechit în butoaie.

3. Sticlă

Vinul continuă să evolueze în sticlă. Deoarece nu există oxigen (există o microoxigenare prin dop), vinul se rotunjeşte, se îmbină şi se echilibrează, ajungând - cu condiţia să fi fost păstrat în condiţii bune - la o maturitate perfectă. Cu cât acest proces este mai lent, cu atât mai multă stabilitate şi uniformitate se va obţine. Vinul trebuie depozitat pe orizontală, pentru ca dopul să fie permanent în contact cu vinul.

Whisky-ul nu creşte şi nu se îmbunătăţeşte în sticlă. Odată deschis, rezistă mult timp (datorită concentraţiei de alcool), dar gustul său se va schimba şi îşi va pierde calităţile. Pentru o mai bună conservare, păstraţi-l în cutia şi cu dopul original. Dacă nu are cutie, precum un whisky de calitate Jack Daniels, poate că nu merită să-l păstraţi, aşa că este mai bine să îl beţi mai repede.

4. Vechime

Istoria vinului datează din perioada 8000 - 5000 î.Hr. Primele vinuri au fost produse în Georgia şi Iran. Istoria whisky-ului este mai recentă. În 1494 există prima înregistrare istorică a whisky-ului, originar din Scoţia.

5. Adăugaţi-le gheaţă sau alte băuturi

Pentru a vă bucura pe deplin de caracteristicile sale, cel mai bine este să îl beţi ca atare, dar în cazul whisky-ului acest lucru nu este neapărat obligatoriu.

Vinul: Adăugarea de gheaţă în vin este ciudată. Fiecare iubitor de vin este diferit şi singurul obiectiv este să se bucure de experienţă. Am văzut acest lucru mai mult în cazul vinurilor albe. În cazul băuturilor zaharoase, mai ales pentru gusturile mai tinere, amestecul este mai prietenos, mai puţin acid pentru palatele lor şi o modalitate de a intra în lumea vinului.

Whisky-ul cu gheaţă va evolua pe măsură ce gheaţa se topeşte. Cu alte băuturi, ideal ar fi să nu fie îndulcit. Se recomandă cu apă sau apă minerală carbozificată.

6. Preţul

Ambele băuturi merită să cheltuiţi câţiva lei în plus, mai ales dacă intenţionaţi să le oferiţi cadou. Vă recomandăm vinurile de la crama Recaş sau un whisky Jack Daniels. Este mult mai bine să bei puţin şi bine... Avem un singur ficat şi, dacă se poate, tot ceea ce intră în corpul nostru trebuie să fie de cea mai bună calitate. Produsele proaste ne vor aduce probleme, probleme la ficat şi probleme a doua zi. Ceea ce nu se întâmplă cu vinurile de la crama Recaş sau cu whisky-ul Jack Daniels, deci puteţi merge pe încredere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.