Studiul realizat de Office for Health Improvement and Disparities, agenţie a Ministerului Sănătăţii din Marea Britanie, susţine că, deşi nu lipsite total de riscuri, ţigările electronice prezintă doar o mică fracţiune din riscurile asociate consumului de ţigări clasice. Mai mult, vapatul constituie principalul ajutor folosit de persoanele care vor să renunţe la fumat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nicotine vaping in England: 2022 evidence update” este cel de-al 8-lea studiu dintr-o serie începută de Public Health England în 2014. Cercetările făcute în ultimii ani de agenţia de sănătate publică din Marea Britanie  sunt confirmate şi de analiza realizată anul acesta.

Ediţia din 2022 a acestui studiu, realizată de un consorţiu de cercetători condus de către King’s College, este şi cea mai comprehensivă din toată seria de studii, fiind focusată pe potenţialele riscuri ale vapatului. Concluziile studiului, în linie cu cercetările  anterioare, confirmă faptul că vapatul este mult mai puţin dăunător decât fumatul. În plus, studiul confirmă faptul că ţigările electronice constituie o metodă de bază în lupta împotriva fumatului.

Principalele concluzii ale studiului sunt:

-        Pe termen scurt şi mediu, ţigara electronică prezintă doar o mică fracţiune din riscurile asociate consumului de ţigări clasice.

-        Nu există o creştere semnificativă a toxicităţii în urma expunerii la vaporii emişi de ţigările electronice, deci nu există risc de ”fumat pasiv”.

-        Vapatul nu e totuşi lipsit total de riscuri, în special pentru persoanele care nu au mai fumat niciodată.

-        Prevalenţa vapatului între tinerii (1,7% ) sau adulţii( 0,7%,) care nu au fumat niciodată este foarte redusă, vapatul nu funcţionează ca ”poartă de intrare” către fumat.

-        Ţigările electronice sunt cea mai eficientă metodă de renunţare la fumat, cu o rată de succes de 64,9%, prin comparaţie cu 58,6% pentru persoanele care au încercat alte metode

-        Nu există dovezi ştiinţifice referitoare la vreun risc prezentat de folosirea diverselor arome în e-lichide

Studiul atrage totodată atenţia asupra faptului că numai 34% dintre fumători sunt conştienţi de faptul că ţigările electronice prezintă mult mai puţine riscuri decât ţigările clasice, şi este important ca riscurile prezentate de vapat să nu mai fie exagerate: ”astfel încât să nu dezinformeze fumătorii [care vor să renunţe la fumat] referitor la riscurile mult mai mici ale vapatului în raport cu ţigările clasice.”

Marea Britanie este una dintre ţările cu cea mai mare scădere recentă din lume a numărului de fumători. Astfel, conform Eurobarometrului 506/2021, din 2006 până în 2020 numărul de fumători din Marea Britanie a scăzut cu 21%. În prezent, în Marea Britanie prevalenţa fumatului este de 12%, în timp ce în România a ajuns la 30%.

(Articol susţinut de Philip Morris)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.