Comunicarea sănătoasă este ceea ce ţine cuplurile puternice, îi face pe oameni să-şi împărtăşească bucuriile, necazurile, să-şi consolideze intimitatea emoţională, să simtă că-şi pot rezolva toate problemele de viaţă împreună. Majoritatea oamenilor pot învăţa să comunice mai eficient şi să aibă o relaţie mai vibrantă şi mai armonioasă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comunicarea slabă este principala cauză a despărţirilor!

Potrivit sondajelor, experţii în sănătate mintală spun că problemele de comunicare reprezintă principala cauză de despărţire la 60% dintre oamenii care divorţează. Dacă vrei să depăşeşti astfel de probleme şi să-ţi protejezi relaţia de a suferi aceeaşi soartă, poţi urma anumite sfaturi simple, care ar putea ajuta la îmbunătăţirea comunicării cu persoana dragă.  

Principalele semne care indică problemele de comunicare în relaţie sunt:

·        Ai stări de nervozitate când discuţi cu persoana iubită şi nu te mai simţi confortabil în prezenţa ei, din cauza tensiunilor create

·        Observi că persoana iubită vorbeşte mai mult cu prietenii decât cu tine

·        Eşti nevoit să eviţi anumite subiecte şi deci nu mai ai o comunicare sinceră şi deschisă

·        Ai nevoie de mai mult spaţiu, te întrebi adesea dacă mai eşti iubit în relaţie

·        Nu mai ai răbdare şi ai senzaţia că persoana iubită nu vrea că discute cu tine şi te evită.

Sfaturi pentru o comunicare mai bună în relaţie 

Pentru a-ţi salva relaţia trebuie să ai o comunicare mai bună cu persoana iubită şi poţi face asta astfel:

  • Încearcă să ai o atitudine mai pozitivă şi să cauţi răspunsuri adecvate, care să nu deranjeze ci din contră să aibă un impact benefic în relaţie
  • Arată-i persoanei iubite că îţi pasă de ea, că o asculţi cu atenţie şi ai răbdare de fiecare dată
  • Nu îi spune cum s-a comportat cu reproş, pentru că asta poate fi destul de stresant pentru ea şi interpretat ca acuzator sau agresiv
  • Pune întrebări despre subiecte interesante pentru voi şi evită discuţiile despre evenimentele stresante şi plictisitoare
  • Asigură-te că vorbeşti pe o voce caldă şi blândă cu persoana iubită, pentru că nu e bine să ai un ton agresiv, ridicat şi dispreţuitor
  • Evită dezacordurile cu persoana iubită şi nu-i aduce mereu argumente care o pot acuza.

Pentru a avea un sentiment mai mare de intimitate şi conexiune, poţi încerca să discuţi doar despre părţi interesante din ziua ta, evitând pe cele negative. Interacţiunile în cuplu trebuie să fie mai mult pozitive chiar şi în situaţii de conflict, spun psihologii. Potrivit lor, în cuplurile fericite, la fiecare interacţiune negativă trebuie să existe cinci interacţiuni pozitive, pentru a compensa negativitatea.

Un cuplu poate fi mai fericit şi mai sănătos dacă cele două persoane implicate au o interacţiune fizică bună, dacă îşi arată aprecierea, iubirea, dacă au capacitatea să-şi ceară scuze şi să găsească oportunităţi de a-şi rezolva problemele împreună atunci când acestea apar.

Sondajele au arătat faptul că oamenii stresaţi au tendinţa de a evita intimitatea. O bună comunicare şi armonia în relaţie ar putea ajuta la reducerea stresului, deoarece în momentele de apropiere, în special în cele de cuplu, organismul eliberează oxitocină, un hormon asociat cu sentimentul de confort. O relaţie armonioasă şi legăturile familiale solide pot avea beneficii atât pentru sănătatea fizică a organismului, cât şi pentru cea psihică. Pentru a cultiva aceste relaţii, unii aleg să folosească produse relaxante, cum ar fi uleiuri de baie, lumânări parfumate şi altele de acest gen, care sunt disponibile în magazinele specializate.

Cercetătorii spun că oamenii trebuie să aibă o bună comunicare, să-şi acorde atenţie, să evite pe cât posibil motivele de stres, pentru că în caz contrar romantismul în cuplu ar avea de suferit. În plus, nu trebuie să treacă nicio zi fără a face un compliment persoanei iubite, indiferent de situaţie.

Dăruirea de cadouri este un mod prin care îi poţi arăta persoanei iubite că te-ai gândit la ea şi că ai intenţii iubitoare faţă de ea. Nu este vorba despre darul în sine, ci mai ales despre gestul de iubire şi despre gândul bun din spatele lui. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.