În urma unui accident vascular cerebral sau a unei intervenţii ortopedice majore, întoarcerea către o viaţă normală este rareori lipsită de obstacole. Corpul trebuie să-şi înveţe din nou mişcările, iar mintea – răbdarea. Pentru mulţi pacienţi, această perioadă de recuperare e o luptă zilnică cu durerea şi neputinţa. Dar în mijlocul acestor provocări, medicina vine cu o inovaţie care schimbă regulile – robotica în recuperarea medicală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Kinetic, pacienţii au access la echipamente performante, gândite să redea pacienţilor pas cu pas mobilitatea şi coordonarea, fiind atent integrate în planuri personalizate de tratament. Astăzi nu mai vorbim doar de kinetoterapie clasică, ci de un ecosistem în care omul şi tehnologia colaborează pentru acelaşi obiectiv: recuperarea completă.

Gelu Cosma, Managerul General al Clinicilor KINETIC, parte a Reţelei de Sănătate REGINA MARIA, povesteşte cum aceste soluţii robotizate devin parte esenţială din parcursul pacienţilor – de la primele mişcări controlate, până la recăpătarea încrederii în propriul corp: „Includerea roboticii medicale în procesul de recuperare înseamnă o abordare modernă, bazată pe echipamente care asistă şi ghidează mişcarea pacientului într-un mod precis, sigur şi eficient. Tehnologia reuşeşte să reproducă sau să inducă pacientului sute de mişcări corecte într-o singură şedinţă, ceea ce generează o accelerare a procesului de recuperare neuro-motorie.”

Ce presupune recuperarea robotică?

Recuperarea robotică înseamnă, mai presus de toate, precizie. Este o formă de terapie asistată, în care pacientul face exerciţii alături de un echipament ce ghidează fiecare mişcare, ajustând-o în timp real. La Kinetic, pacienţii beneficiază de tehnologii precum Andago (Hocoma), Walkerview cu suport de susţinere, D-Wall şi Ddrobotec – sisteme care permit antrenarea mersului, controlul postural şi reluarea mişcărilor complexe într-un mediu controlat şi sigur.

Aceste echipamente sunt esenţiale mai ales în fazele incipiente ale reabilitării, când pacientul nu poate executa activ anumite mişcări sau are nevoie de susţinere pentru a începe recuperarea. În cazul unui AVC, de exemplu, terapia robotică poate începe chiar din primele săptămâni, cu exersarea mersului în condiţii de siguranţă, fără risc de cădere. Tehnologia devine astfel un partener tăcut, dar esenţial, în drumul spre refacere.

„În cazurile neurologice, dacă starea pacientului permite, recuperarea poate începe încă din primele săptămâni după AVC. Andago permite exersarea mersului cu susţinere parţială a greutăţii, într-un cadru sigur. Abordarea timpurie creşte considerabil şansele de refacere funcţională”, mai precizează Gelu Cosma.  

În ce afecţiuni este indicată robotica medicală

Robotica medicală este o alegere esenţială în recuperarea afecţiunilor din spectrul neurologic, în special pentru afecţiuni precum - accident vascular cerebral,  traumatisme cranio-cerebrale sau boala Parkinson.

Este folosită, de asemenea, cu rezultate foarte bune în recuperarea post-operatorie, mai ales pentru pacienţii cu proteze articulare, leziuni ligamentare, fracturi sau entorse, care nu pot încărca membrele inferioare. Prin controlul greutăţii, adaptarea mişcărilor şi siguranţa oferită de echipamente, pacienţii pot începe terapia mai devreme, fără să pună în pericol zona operată.

„Tehnologia este extrem de utilă atunci când pacientul nu poate executa activ o mişcare sau are nevoie de mişcări repetitive şi asistate. În cazurile post-operatorii, majoritatea pacienţilor au restricţii de încărcare pe anumite segmente”, menţionează Gelu Cosma.  

Beneficile roboticii VS. terapiilor clasice

Unul dintre cele mai importante avantaje ale roboticii medicale este faptul că nu înlocuieşte terapia clasică, ci o completează. Prin integrarea ei în programul personalizat al pacientului, procesul de recuperare devine mai sigur, mai rapid şi mai eficient. Mişcările sunt corecte, bine dozate, iar feedbackul oferit în timp real ajută pacientul să-şi observe singur evoluţia de la o şedinţă la alta.

„Plusul adus de tehnologie este dat de precizie, repetabilitate, siguranţă şi feedback în timp real. Un alt aspect extrem de important este faptul că procesul de recuperare poate începe mult mai devreme, ceea ce reduce semnificativ timpul de refacere şi creşte şansele pentru un rezultat funcţional cât mai bun”, completează Gelu Cosma.

Aceste tehnologii influenţează şi starea emoţională a pacientului. Gelu Cosma precizează faptul că „generatiile tinere sunt, de obicei, încantate de interacţiunea cu tehnologia, răspund foarte bine la evoluţie şi sunt atrase de combinarea procesului de recuperare medicală cu metode de gamification. Chiar şi pacienţii seniori acceptă această terapie imediat ce îi înţeleg beneficiile.”

Rezultatele - mai rapide,  sigure şi încurajatoare

Efectele utilizării roboticii medicale sunt vizibile şi măsurabile. În cazurile ortopedice, cu cât este începută mai repede reabilitarea, cu atât pacientul beneficiază de reluare mai sigură şi mai rapidă a mersului. În cazul pacienţilor cu afecţiuni neurologice, echipamente precum Andago, Walkerview sau D-wall le permit reluarea poziţiei de stat în picioare sau de mers în condiţii de siguranţă, încă din primele săptămâni.

 „Mai mult decât atât, observăm un impact psihologic clar: pacientul simte că lucrează alături de un terapeut cu expertiză, susţinut de tehnologie avansată. Simte că se recuperează într-un sistem modern, ceea ce generează o creştere a încrederii şi a motivaţiei”, concluzionează Gelu Cosma.

(Articol susţinut de Regina Maria)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.