Invazia Rusiei şi Ucraina, care a venit în continuarea dezechilibrelor provocate în lanţurile de aprovizionare de pandemia de Covid-19, a dus la creşterea puternică a preţurilor energiei şi accelerarea inflaţiei, care au atras după ele înăsprirea semnificativă a politicilor monetare ale băncilor centrale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Toate aceste probleme, care cel mai probabil se vor resimţi şi pe parcursul anului viitor, vor face ca mediul economic şi financiar european să rămână dificil şi volatil pe termen scurt, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă şi administrare a activelor Lazard Assett Management.

”Este probabil că anii următori nu vor fi uşori pentru pieţele europene cu venituri fixe, având în vedere politica monetară mai agresivă şi temerile legate de recesiune. Managementul duratei obligaţiunilor şi alocarea precaută a activelor vor fi importante în lunile care vor urma”, se arată în studiu.

Potrivit Lazard, Europa va intra probabil în recesiune mai curând decât restul lumii, dar această resetare ar putea fi o oportunitate bună, dacă ştii cum să investeşti în acţiuni. Aşa cum istoria a dovedit, investitorii trebuie să acţioneze din timp pentru a profita de redresarea din Europa.

În acest context complicat, investitorii trebuie să fie pregătiţi pentru mai multe scenarii care ar putea să se materializeze în lunile următoare, în funcţie de cum va evolua războiul din Ucraina, direcţia preţurilor energiei şi politicile guvernamentale şi ale băncilor centrale.

Probabilitatea ca Europa să intre în recesiune este tot mai mare, fapt confirmat şi de estimările Fondului Monetar Internaţional, incluse în raportul actualizat privind Perspectivele Economice Mondiale, care menţionează în mod special criza preţurilor energiei.

FMI estimează că creşterea economiei globale va încetini la 2,7% anul viitor, cu 0,2 puncte procentuale sub prognoza din iulie, şi anticipează că 2023 se va simţi ca o recesiune pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Estimarea PIB-ului său pentru acest an a rămas neschimbată, la 3,2%, după avansul de 6% din 2021.

FMI anticipează că inflaţia globală va atinge vârful la sfârşitul anului 2022, accelerând de la 4,7% în 2021 la 8,8%, şi că ”va rămâne ridicată mai mult decât se aştepta anterior”. Inflaţia globală va încetini probabil la 6,5% în 2023 şi la 4,1% până în 2024.

În pofida acestui mediu dificil, Lazard afirmă că, pentru ca investitorii în acţiuni să participe la redresarea care va veni în Europa, aceştia trebuie să fie pregătiţi să anticipeze şi să acţioneze rapid.

Iată şi explicaţia: Conform Euro Area Business Cycle Network, în ultimii 50 de ani au avut loc cinci recesiuni europene, iar în patru dintre acestea indicele MSCI Europe a coborât la nivelul minim fie în trimestrul în care a început recesiunea, fie în trimestrul următor.

Ca atare, aşteptarea ca profiturile unei companii să atingă nivelul minim pentru a confirma o redresare a însemnat adesea ratarea unei părţi substanţiale a revenirii acţiunilor europene.

În privinţa pieţei cu venituri fixe din Europa, inflaţia ridicată şi politicile monetare stricte ale băncilor centrale au creat în trimestrul treil condiţii dificile pe toate segmentele de obligaţiuni, iar cele mai afectate au fost obligaţiunile din Marea Britanie, ca urmare a noului pachet de măsuri economice anunţate de premierul Lizz Truss.

Politicile economice guvernamentale şi creşterea dobânzilor de către băncile centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană, vor avea un efect direct asupra randamentelor obligaţiunilor, iar iInvestitorii ar trebui să fie pregătiţi pentru posibilele evoluţii negative ale investiţiilor lor europene cu venituri fixe.

Dar acest mediu provocator creează şi noi oportunităţi. Randamentele au crescut atât de mult încât abordările de tip buy-and-hold ar putea fi atrăgătoare pentru unii investitori. Obligaţiunile cu dobândă variabilă ar putea fi şi ele atractive.

Una peste alta, este probabil ca anii care vor urma să nu fie uşori pentru pieţele europene cu venituri fixe, iar gestionarea duratei obligaţiunilor şi alocarea atentă a activelor vor fi importante în lunile următoare, conchide Lazard.

(Articol susţinut de MileX Adserv)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.