Turneul „Lecţiile Gustului”, parte a programului educaţional „Stil de viaţă sănătos, o alimentaţie diversificată şi o atitudine sustenabilă”, a început oficial în şcolile din Bucureşti. Elevii de clasa a III-a au ocazia să participe la demonstraţii interactive susţinute de Chef Daniel Dobre, ambasador al Asociaţiei Sărbătoarea Gustului, care îi ghidează în înţelegerea unor obiceiuri alimentare echilibrate şi a unui comportament responsabil faţă de mediu.
Programul este implementat de Asociaţia Sărbătoarea Gustului, finanţat de Fundaţia Auchan, şi sprijină cadrele didactice printr-o serie de materiale pedagogice dedicate modulului opţional „Stil de viaţă sănătos”, inclus în programă şi publicat în 2023 în Monitorul Oficial. Acestea includ Broşura Pedagogică, un caiet de exerciţii pedagogice, şi cartea „Arta de a mânca bine”, semnată de chef Alain Alexanian, chef cu o stea Michelin.
„Lecţiile Gustului” sunt construite în jurul unor exerciţii simple şi accesibile, prin care copiii descoperă principii de nutriţie, diversificare alimentară, geografie, istorie, francofonie, dar şi noţiuni despre alegerea produselor locale, reducerea risipei şi respectul faţă de resurse. Formatul practic facilitează înţelegerea informaţiilor şi îi implică natural atât pe elevi, cât şi pe profesori.
Turneul debutează într-o perioadă în care mesele de familie devin mai dese, iar tentaţiile culinare sunt mai mari. De aceea, Sărbătoarea Gustului adresează tuturor consumatorilor un apel cald şi responsabil: menţinerea echilibrului alimentar, chiar şi în zilele de sărbătoare, diversificarea alimentaţiei şi optarea pentru a consuma cu prioritate legumele de sezon.
Implicarea părinţilor şi a profesorilor extinde impactul programului, astfel încât principiile despre alimentaţie sănătoasă, citirea corectă a etichetelor şi reducerea risipei devin parte din rutina zilnică. Copiii cresc astfel cu o înţelegere solidă a modului în care pot influenţa pozitiv sănătatea proprie şi mediul.

Programul, început încă din 2014 şi aflat la cea de-a zecea ediţie, este susţinut de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării şi Turismului şi ANSVSA, precum şi de partenerii: Fundaţia Auchan, Auchan Retail România, Michelin România, Edenia Foods, Ecocert România, Kotanyi, Paste Hutton, Up România, Novotel Bucharest City Centre - Accor, Europcar, English Tea Shop.
Despre Sărbătoarea Gustului
Motto: Bun pentru Gust, Bun pentru Sănătate, Bun pentru Planetă!
Asociaţia Sărbătoarea Gustului se preocupă de educarea gustului consumatorilor în rândul copiilor şi al părinţilor, liceenilor şi tinerelor generaţii de bucătari prin informarea şi transparenţa pedagogică asupra produselor, originilor acestora şi modului de producţie şi trasabilitate. În egală măsură, Asociaţia îşi propune transmiterea cunoştinţelor şi încurajarea unui comportament alimentar diversificat, echilibrat, sănătos şi durabil pentru o viaţă mai bună, mai sănătoasă, mai fericită.
„Educaţia pentru un stil de viaţă sănătos şi sustenabil încă din şcoală este esenţială şi contribuie direct la atingerea mai multor Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU, în special la Obiectivul 4: Educaţie de calitate iar aceasta fiind realizata influenţează concret in mod pozitiv: Obiectivul 3: Sănătate şi bunăstare, Obiectivul 8: Muncă decentă şi creştere economică, Obiectivul 10: Inegalităţi reduse, Obiectivul 12: Consum şi producţie responsabile si Obiectivul 13: Acţiune climatică. Pentru o viaţă sănătoasă, cheia se află în educaţia gustului, începând din copilărie. Astfel, luăm măsuri din timp, militând şi acţionând pe termen lung pentru binele fiecărui cetăţean, pentru a avea o sănătate mai bună, pentru reducerea risipei alimentare şi, odată cu aceasta, contribuim la reducerea amprentei de carbon, a declarat Daniel Dobre, Co-fondator si Preşedinte Sărbătoarea Gustului.
https://www.facebook.com/SarbatoareaGustului
https://www.instagram.com/sarbatoarea_gustului
Despre Fundaţia Auchan
Fundaţia Auchan promovează accesul la hrană bună şi sănătoasă ca o prioritate pentru cei care au nevoie, cu tot ceea ce presupune acest lucru – plăcerea de a mânca bun şi sănătos, păstrarea identităţii şi a tradiţiilor culinare şi interacţiunea socială. Astfel, lupta împotriva insecurităţii alimentare urmăreşte asigurarea accesului la produse sigure, diversificate, de bună calitate şi în cantităţi suficiente pentru persoanele aflate în situaţii vulnerabile din punct de vedere economic sau social. Mai mult, peste tot în lume, Auchan dezvoltă proiecte pentru o alimentaţie sănătoasă colaborând şi sprijinind producătorii locali, elaborând game de produse marcă proprie, mai sănătoase şi mai prietenoase cu mediul sau diversificând oferta de produse bio.
(Articol susţinut de Auchan)

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.







