Dacă scoateţi la iveală jocuri de societate în serile confortabile de vineri seara sau în weekendurile lungi de sărbători, să ştiţi că copiii dvs. obţin beneficii mari din acest timp special petrecut în familie. Pe lângă faptul că îi învaţă despre munca în echipă, răbdare şi despre cum să câştige şi să piardă cu eleganţă, jocurile de societate pot aduce beneficii reale pentru creierul copiilor şi pentru dezvoltarea limbajului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Citiţi în continuare despre beneficiile incredibile ale jocurilor de societate şi reîmprospătaţi-vă rezerva de jocuri.

1. Jocurile de societate oferă oportunităţi de învăţare timpurie.

Chiar şi jocurile simple îi ajută pe tinerii jucători să identifice culorile, să numere spaţiile şi să îşi dezvolte coordonarea mână-ochi şi dexteritatea în deplasarea cărţilor şi a pieselor pe tablă. În plus,  învaţă să îşi aştepte rândul şi să respecte regulile - lecţii importante care le sunt utile copiilor dincolo de podeaua din sufragerie.

2. Dezvoltă şi creierele copiilor mai mari.

Jocurile de societate sunt o modalitate uşoară de a încuraja dezvoltarea sănătoasă a creierului la copiii mai mari şi la adolescenţi. Jocurile de strategie sunt utile pentru a ajuta lobii frontali ai creierului să se dezvolte. Acei lobi frontali sunt responsabili pentru abilităţile funcţiei executive, care includ planificarea, organizarea şi luarea de decizii bune.

3. Le stimulează abilităţile lingvistice.

Anumite jocuri de societate pot fi o modalitate subtilă de a-i ajuta pe copiii de vârstă şcolară să lucreze la abilităţile cu care se chinuie. Aveţi un cititor reticent? O rundă îi va ajuta să îşi extindă vocabularul şi să îşi încordeze abilităţile de ortografie.

Între timp, jocurile în care jucătorii trebuie să reţină mai multe informaţii deodată (cine a făcut ce şi unde) ar putea ajuta un copil care are probleme cu înţelegerea lecturii - totul în timp ce se distrează.

4. Promovează concentrarea copilului dumneavoastră.

Jocurile de societate, atunci când sunt jucate fără întreruperi, pot ajuta la prelungirea capacităţii de atenţie a unui copil. Dar pentru a profita de beneficii, toată lumea trebuie să se angajeze să ducă jocul până la capăt.

Dacă familia dvs. se aşează pentru un joc de societate, asiguraţi-vă că terminaţi un joc complet fără ca toată lumea să îşi verifice telefonul, să îi ceară lui Siri să cânte o melodie sau să pornească televizorul pentru cele mai recente scoruri de fotbal. Terminarea unui joc de societate fără întreruperi va ajuta la prelungirea capacităţii de atenţie în declin a copiilor într-o lume plină de distrageri digitale.

5. Învaţă valoarea muncii în echipă.

Anumite jocuri de societate le oferă adesea copiilor mesaje importante despre viaţă: Norocul tău se poate schimba într-o clipă, în bine sau în rău. Dar, pe lângă faptul că îi învaţă că nimic nu este garantat, jocurile de societate sunt o modalitate bună de a-i încuraja pe copiii de vârste diferite să facă echipă şi să lucreze împreună - ceva ce vor trebui să facă pe tot parcursul vieţii.

Formaţi echipe de copii mai mari care lucrează cu fraţii lor mai mici sau alegeţi un joc care are întrebări adaptate pentru clasele 1-6, astfel încât toată lumea este provocată în mod egal.

6. Jocurile de societate sunt o alternativă la time out.

Data viitoare când vă aflaţi într-o perioadă dificilă cu unul dintre copiii dvs. luaţi în considerare posibilitatea de a juca împreună un joc de societate în loc să îl trimiteţi în camera lui.

Experţii folosesc adesea jocuri de societate ca un mecanism pentru a lucra la relaţia părinte-copil. Ele pot fi, de asemenea, folosite pentru a creşte toleranţa la frustrare la un copil. Cu alte cuvinte, a face cu rândul şi a exersa răbdarea în timpul unui joc - chiar şi atunci când lucrurile nu merg aşa cum vor ei - îi poate ajuta pe cei mici să exerseze răspunsuri mai respectuoase decât să plece bătând din picioare şi trântindu-şi uşa dormitorului.

7. Jocurile de societate calmează anxietatea.

Acestea îi pot ajuta pe copiii anxioşi să înveţe cum să navigheze mai uşor printre prietenii. Pentru că sunt structurate, jocurile de societate pot oferi o modalitate mai uşoară de a construi relaţii interpersonale cu colegii, deoarece copilul ştie ce se aşteaptă de la el.

Pentru copiii care se chinuie să iniţieze conversaţii cu ceilalţi, experţii recomandă jocurile care promovează oportunităţi structurate pentru discuţii, cum ar fi jocurile de ghicit. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.