Iată modul în care puteţi obţine cele mai bune rezultate de spălare din maşina dumneavoastră de spălat vase. Aceste informaţii se regăsesc în majoritatea ghidurilor de utilizare şi îngrijire pentru o maşină de spălat vase. Chiar dacă pot exista mici diferenţe în funcţie de marca şi modelul maşinilor de spălat vase, în general, acest lucru este valabil pentru toate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primul rând, puţină istorie. Fosfaţii au fost folosiţi pe scară largă de către producătorii de detergent pentru a înmuia apa şi a ajuta detergentul să se ataşeze la particulele de alimente şi murdărie pentru a se descompune şi a se clăti. Cu toate acestea, în 2011, guvernele au adoptat legi care interzic utilizarea fosfaţilor în detergenţi, care s-a dovedit a fi dăunătoare pentru mediu şi ar putea cauza probleme de sănătate. Din această cauză, producătorii de detergenţi au fost nevoiţi să îşi schimbe ingredientele produselor, unii făcând acest lucru cu mai mult succes decât alţii.

În general, constatăm că apa noastră tinde să fie mai dură. Este bogată în carbonaţi de calciu, magneziu, sulfaţi şi cloruri.  În lunile de iarnă, apa este şi mai dură atunci când cursurile de apă şi rezervoarele noastre îngheaţă, permiţând apei să absoarbă mai multe minerale. Cu cât apa este mai dură, cu atât mai mare este provocarea de a obţine un rezultat bun de curăţare atât într-o maşină de spălat vase, cât şi în cele de spălat rufe.

Cum să evitaţi petele de apă dură

Dacă vedeţi o peliculă albă pe cuva interioară a maşinii de spălat vase, este vorba atât de sedimente de apă dură, cât şi de detergent nedizolvat. Pentru casele fără sisteme de dedurizare a apei, absenţa fosfaţilor din detergent pentru a înmuia apa duce la apariţia petelor (o problemă foarte frecventă).

Petele cauzate de apa dură se observă cel mai uşor pe obiectele din sticlă transparentă. Atunci când picăturile de apă dură sunt lăsate pe vasele uscate, acestea lasă în urmă depuneri minerale de apă dură care apar ca o sticlărie necurăţată sau pătată. Spălătoriile auto foloseau apă dedurizată pentru a oferi o „clătire fără pete" din acelaşi motiv. Acesta nu este rezultatul faptului că maşina de spălat vase face o treabă proastă, ci al unor probleme legate de apa dură care nu pot fi controlate de maşina de spălat vase.

O altă plângere frecventă este că vasele nu se usucă deloc. Soluţia pentru ambele probleme este să folosiţi un agent de clătire. Acesta este un produs chimic care face ca apa să „se desprindă" de pe vase. Cu cât mai puţină apă rămâne pe vase la sfârşitul ciclului, cu atât mai bun este rezultatul de la elementul de încălzire al maşinii de spălat vase care evaporă apa rămasă. Apa fiind complet evaporată, nu mai există minerale rămase care să lase pete pe vase. Vasele de plastic sunt în mod natural mai poroase şi reţin apa în pori, ceea ce face dificilă uscarea completă a acestora.

Cum scăpaţi de acumulările de detergent

Să vorbim acum despre acumulările de detergent nedizolvate. Soluţiile nu sunt eficiente la temperaturi mai scăzute. Acesta este motivul pentru care ghidul de utilizare şi îngrijire indică faptul că sunt necesare temperaturi ale apei de cel puţin 50° pentru a oferi un rezultat bun de spălare. Prin urmare, este foarte important să faceţi să curgă apă la robinetul chiuvetei de lângă masina de spalat vase până când apa devine fierbinte.

Procedând astfel, aţi eliminat o ţeavă plină de apă rece între boiler şi maşina de spălat vase, ceea ce va împiedica ca prima umplere să fie o cadă plină cu apă rece. Chiar dacă este adevărat că unele maşini de spălat vase vor încălzi apa cu ajutorul unui element, viteza este foarte lentă. În plus, majoritatea vor încălzi apa doar pentru o perioadă limitată de timp, astfel încât este posibil ca apa să nu ajungă niciodată la o temperatură adecvată pentru a activa şi dizolva detergentul în mod corespunzător. Acest efort suplimentar poate creşte, de asemenea, durata ciclului de spălare a vaselor la peste 4 ore.

Soluţie de curăţare a maşinii de spălat vase

Este foarte util să folosiţi o soluţie de curăţare a maşinii de spălat vase o dată pe lună pentru a scăpa de pelicula de detergent şi de depunerile de apă dură, astfel încât acestea să nu mai reapară pe vasele curăţate. Puteţi achiziţiona un produs de curăţare a maşinii de spălat vase, pe care să îl folosiţi o dată pe lună sau cam aşa ceva, la un cost mic.

Unele produse de detergent sunt pe bază de înălbitor care face o treabă bună în îndepărtarea petelor precum cele de cafea şi ruj. Alte produse sunt pe bază de enzime care sunt bune pentru a descompune uleiurile şi proteinele din alimente. Din păcate, nu le puteţi folosi pe amândouă în acelaşi timp, deoarece înălbitorul va combate enzimele, făcându-le ineficiente. Prin urmare, vă recomandăm dozele care conţin atât înălbitor, cât şi enzime separate în aceeaşi doză şi concepute pentru a se dizolva în momente diferite ale ciclului de spălare, împiedicând astfel lupta dintre ele.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.