În contextual actual, mobilitatea bunurilor este un element esenţial pentru interconectarea economiilor, mai ales când aceste bunuri au o valoare ridicată sau o importanţă comercială deosebită, ce implică de cele mai multe ori finanţare internaţională. Din acest motiv, se impune o temă relativ tehnică, mai precis interacţiunea dintre Convenţia din 2001 privind garanţiile internaţionale în materie de echipamente mobile (“Convenţia de la Cape Town”) şi dispoziţiile din dreptul român privind publicitatea mobiliară.
Este suficientă înregistrarea în registrul international?
Problema apare atunci când aceste bunuri (ex. motoare de aeronave) ajung pe teritoriul României: este suficientă înregistrarea în Registrul internaţional conform Convenţiei de la Cape Town pentru a produce efecte şi în România?
Convenţia de la Cape Town şi Protocol din 2001 la Convenţia de la Cape Town privind aspecte specifice ale echipamentelor aeronavelor, la care România a aderat prin Legea nr. 252/2017, reglementează un regim unic al garanţiilor internaţionale, echivalentul ipotecilor mobiliare, conform Codului Civil Român.
Deşi România dispune de un registru propriu de publicitate, Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară (“RNPM”), reglementat de Legea nr. 297/2018, ce asigură evidenţa priorităţii în caz de executare silită, publicitatea actelor şi operaţiunilor juridice prevăzute de lege, nu se reglementează expres dacă, sau în ce mod, o garanţie internaţională, precum cea constituită conform Convenţiei de la Cape Town, ar trebui înscrisă şi în RNPM.
Din acest punct de vedere, subliniem că dispoziţiile art. 2359 din Codul Civil prevede faptul că ”Garanţiile reale asupra navelor şi aeronavelor se reglementează prin legi speciale”, iar prin ratificarea Convenţiei de la Cape Town, aceasta a devenit parte integrantă din dreptul intern, având astfel statutul de lege specială.
În contextul regimului convenţional, apare un conflict între normele internaţionale stabilite de Convenţia de la Cape Town şi dispoziţiile naţionale. Astfel, potrivit art. 2630 din Codul Civil, există situaţii speciale în care ipoteca înregistrată conform legii locului unde se află bunul îşi conservă rangul de prioritate în alt stat, cu condiţia respectării formelor de publicitate prevăzute de legislaţia acestui stat.
În acest sens, articolul 2630 alin. (1) reglementează următoarele condiţii: (i) ipoteca înregistrată în conformitate cu legea locului unde se află bunul îşi păstrează rangul de prioritate într-un alt stat, dar doar dacă au fost îndeplinite cerinţele de publicitate ale legislaţiei acestui stat;şi (ii) aceste condiţii trebuie îndeplinite în termen de cel mult 60 de zile de la momentul în care bunul ajunge în acel stat sau, în cazul în care creditorul cunoaşte această situaţie, în termen de 15 zile.
Prin urmare, este o practică obişnuită înscrierea dublă, respectiv ipotecile asupra echipamentelor aerovanelor să fie perfectate prin înregistrarea atât în Registrul internaţional, cât şi în RNPM, întrucât, dacă rangul garanţiei este stabilit potrivit unei legi străine (alt stat parte la Convenţie), menţinerea acestui rang în România implică, în mod prudent, şi obligaţia de înscriere în RNPM la mutarea bunului pe teritoriul României.
Executarea în România: limitele Convenţiei şi declaraţiile statului
În ceea ce priveşte remediile disponibile în temeiul Convenţiei de la Cape Town, România a făcut următoarele declaraţii:
“În conformitate cu art. 39 alin. (1) lit. b) din Convenţie, România declară că nicio prevedere a prezentei Convenţii nu afectează dreptul României, al unui organism al statului român, al unei organizaţii interguvernamentale sau al altui furnizor privat de servicii publice din România, de a sechestra sau de a reţine un bun, în conformitate cu legile statului român, pentru plata sumelor datorate acelui organism, organizaţie sau furnizor, legate direct de serviciile respective, cu privire la acel bun sau la un alt bun.”
“În conformitate cu dispoziţiile articolului 54 alineatul (2) din Convenţie, România declară că mijloacele de atac de care dispune creditorul, care nu sunt menţionate în mod expres ca necesitând sesizarea instanţei, pot fi exercitate numai cu autorizarea instanţei din statul român.“
“În conformitate cu articolul XXX alin. (1) din Protocolul la Convenţia privind garanţiile internaţionale în materie de echipamente mobile privind aspecte specifice ale echipamentelor aeronavelor, România declară că va aplica articolul VIII din acest protocol. “
Concluzie şi propunere de lege ferenda
Din perspectiva acestor declaraţii şi a nevoii de protejare a unui eventual creditor ipotecar, considerăm oportună înscrierea ipotecii şi în RNPM, pentru protejarea rangului şi opozabilităţii în România.
Totodată, în lipsa unei norme exprese care să recunoască automat garanţiile înregistrate în Registrul internaţional, ar fi recomandabil ca Legea 297/2018 să fie completată astfel încât să confere o aliniere mai clară a regimului de prioritate a garanţiilor în corelare cu Registrul Inernaţional conform Convenţiei de la Cape Town.
IORDACHE PARTNERS



Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.