Radiologia este o specialitate medicală care utilizează imaginea pentru a obţine informaţii diagnostice. În practica medicală joacă un rol important, fiindcă un diagnostic corect conduce la un tratament adecvat. „Radiologia este o metodă indirectă de examinare a pacientului. Utilizăm imaginea pentru a explora o regiune anatomică, fără a avea «în mână» acea structură. Practic, decodificăm un semnal sub formă de imagine, semnal obţinut, în cazul tomografiei computerizate (CT), prin capacitatea unui fascicul de raze X de a străbate corpul. Corpul uman este compus din aceleaşi organe pentru fiecare, din punct de vedere imagistic rar identice, doar asemănătoare. Imaginile trebuie încadrate ca făcând parte din categoria «normal» sau «anormal». Cele «anormale», la rândul lor, trebuie analizate, caracterizate, încadrate în anumite/ diferite categorii de boli. Suntem un fel de «detectivi» care încearcă să caracterizeze acea structură folosind imaginea, intenţia fiind cea de a «descoperi adevărul»”, a declarat dr. Viorel Roşu, medic primar radiologie-imagistică medicală, Hyperclinica MedLife Medical Park.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În practica de zi cu zi, rar obţinerea unor informaţii diagnostic este lăsată pe seama unui singur tip de explorare. De obicei, se folosesc informaţii obţinute prin anamneză (discuţia cu pacientul), prin examenul clinic, analizele de laborator, examinările imagistice etc. Modul de explorare a pacienţilor cade în sarcina medicului clinician/ consultant. Nu de puţine ori însă este nevoie de contribuţia, la decizia de explorare, a mai multor specialişti/ specialităţi. Ce contează este reuşita terapiei. Important este ca pacientul sau aibă acces la momentul potrivit la explorare.

 

Drumul de la întâmplare la vocaţie

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

„Nu pot spune că am ales radiologia în cunoştinţă de cauză. Motivul decisiv a fost familia. La acea vreme, în anii ’80, se făcea alegerea specialităţii odată cu a locului de muncă ulterior. Am ales specialitatea cu locul de muncă viitor, la terminarea specializării, cel mai aproape de domiciliu. Se pare că specialitatea m-a ales pe mine şi nu invers. În timp, pot declara că mi s-a potrivit”, spune radiologul care a acumulat o vastă experienţă în specialitate, mai ales în tomografia computerizată.

 CT are avantaje incontestabile

Metoda de examinare prin CT a fost inventată de Allan Cormack şi Gedfrey Hounsfield în anii ’70 şi introdusă în practica medicală curentă la noi în ţară în prima jumătate a anilor ’80. A revoluţionat diagnosticul prin imagine şi nu numai, oferind imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului.

Deşi este o metodă costisitoare, avantajele sunt incontestabile atât pentru actul medical propriu-zis cât şi pentru pacienţi. „În timp s-a dovedit că a crescut semnificativ cantitatea şi calitatea informaţiei medicale, reducându-se astfel semnificativ timpul necesar diagnosticului medical, deci durata până la tratament, deci durata şi costurile  cu internarea pacienţilor”, a explicat medicul.

 Cele mai frecvente afecţiuni investigate CT

În activitatea sa, dr. Roşu întâlneşte zilnic pacienţi cu diverse patologii. Printre cele mai frecvente se numără: afecţiunile oncologice ce pot interesa una sau mai multe regiuni anatomice, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale plămânului, din sfera ORL, mai rar ale tubului digestiv sau ale sistemului osteoarticular.

Tehnologia avansează rapid, iar CT a beneficiat de îmbunătăţiri semnificative. „Dacă în anii ’70, scanarea şi prelucrarea datelor pentru obţinerea unei imagini puteau dura câteva ore, astăzi, îmbunătăţirea achiziţiei de date ce oferă posibilitatea obţinerii unor secţiuni tot mai subţiri şi creşterea vitezei de achiziţie a datelor, ce permit explorării organelor în mişcare, cum este cordul, reprezintă progrese ce au determinat extinderea domeniului de aplicabilitate al CT. Toate acestea au condus la obţinerea unei cantităţi mari de date/ imagini ce trebuie prelucrate, analizate şi încadrate, prelungind timpul de postprocesare până la obţinerea unui rezultat al investigaţiei”, a explicat medicul.

În ultimii ani, lucrurile se schimbă rapid. Se introduc softuri ce folosesc inteligenţă artificială, viteza de achiziţie şi procesarea datelor a crescut semnificativ. Se fac eforturi pentru scăderea iradierii medicale. „Metoda este folosită tot mai frecvent în screening de depistare timpurie a unor boli, cum ar fi cancerul pulmonar. Indiferent însă de ritmul  progresului tehnologic, metoda va rămâne ca explorare de bază în practică medicală curentă”, a concluzionat medicul. „Radiologia/ imagistica medicală este una dintre specialităţile de bază într-o unitate medicală. Nicio unitate medicală, fie de ambulatoriu de specialitate, fie spital nu funcţionează fără acest compartiment/ laborator. Cea mai mare parte a muncii radiologului se desfăşoară în lipsa pacienţilor. În anumite tipuri de unităţi medicale contactul cu pacientul este minim sau chiar absent, iar contribuţia radiologului la actul medical în general poate rămâne necunoscută. Asta nu înseamnă că implicarea şi responsabilitatea radiologilor sunt mai prejos de cele ale medicului clinician/ consultant, radiologia fiind specialitatea fără de care, la cerinţele actuale, diagnosticul, terapiile şi monitorizarea evoluţiei în timp sunt imposibile”, a precizat medicul.

 

Mituri legate de CT pe care le demontează radiologul

Unii pacienţi au reţineri faţă de investigaţiile CT. „Cele mai multe temeri sunt legate de utilizarea substanţelor de contrast. La sosirea în sala de aşteptare, pacientul primeşte un material  ce cuprinde, printre altele, o informare privind modul de efectuare a examenului şi, foarte important, un chestionar privind istoricul medical şi eventuale boli sau stări ce contraindică sau necesită măsuri speciale pentru utilizarea substanţelor de contrast. Există situaţii când pacientul necesită în prealabil consultul medicului alergolog şi medicaţie din partea acestuia. Rarisim este nevoie de prezenţa unei echipe de terapie intensivă pe durata examinării”, a spus radiologul.

Altă temere este cea legată de spaţiul relativ îngustat în care este poziţionat pacientul în aparat. O discuţie cu echipa de la CT, vizionarea aparatului şi explicaţiile suplimentare privind modul şi timpul de examinare rezolvă, de cele mai multe ori, această situaţie.

O categorie de pacienţi sunt interesaţi de utilizarea razei X. „Trebuie ştiut că iradierea medicală a populaţiei este supravegheată de instituţii şi organisme dedicate acestui scop. Aparatele ce utilizează surse de iradiere sunt verificate periodic, într-un ritm bine stabilit pentru fiecare tip de aparat. Aparatele lucrează pe baza unor programe testate, ce nu permit depăşirea unor parametri limită, în aşa fel încât, în utilizarea examinărilor iradiante, să predomine beneficiul şi nu riscul. În astfel de cazuri discutăm cu pacienţii, dăm explicaţii/ detalii despre protocoalele necesare explorărilor recomandate de medicii trimiţători şi, atunci când este posibil, recomandăm explorări neiradiante (exemplu RM)”, a precizat dr. Viorel Roşu.

Un medic bun are o comunicare eficientă cu pacienţii

Prin activitatea sa, radiologul contribuie la îmbunătăţirea actului medical.

„Calitatea actului medical nu înseamnă doar un rezultat corect elaborat, ci presupune şi un timp cât mai scurt până la obţinerea/ eliberarea lui, presupune relaţionarea cu oamenii aflaţi în suferinţă, încercarea de a ajuta folosind cunoştinţele din domeniul de specialitate”, spune dr. Roşu.

 Radiologia este o specialitate ce presupune prezenţa medicului în timpul examinărilor

De obicei pacienţii primesc rezultatul investigaţiei în scris, odată cu suportul de păstrare a imaginilor (CD sau DVD). „Obişnuiesc să vorbesc cu pacienţii după terminarea examinării CT şi, de cele mai multe ori, atunci transmit informaţiile cele mai importante, legate de motivul pentru care au făcut examinarea. Cei care doresc pot primi informaţii/ explicaţii/ detalii şi în momentul ridicării rezultatului. Am apreciat încă de la început stilul de lucru de la MedLife, ce a avut ca bază relaţia cu pacientul. Actul medical se face în cabinet, în raport cu pacientul. Nu sunt adeptul activităţii medicale de la distanţă (telemedicină). Radiologia este, din punctul meu de vedere, o specialitate ce presupune prezenţa medicului în timpul explorărilor. Excepţiile ar trebui să fie rare. Este adevărat, examinările CT permit o oarecare standardizare, dar asta nu presupune uniformizarea achiziţiei imaginilor”, a declarat dr. Viorel Roşu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.