Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi dimineaţă, înaintea şedinţei CCR în care se judecă excepţia de neconstituţionalitate privind articolul din Codul Penal care pedepseşte abuzul în serviciu, că CCR poate schimba o decizie în acest sens dată de judecătorii contituţionali în 2010, pentru că "Dreptul nu zace, ci se dezvoltă, se adaptează la condiţiile sociale".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă astăzi Curtea Constituţională poate schimba o decizie dată de judecătorii constituţionali în 2010, Augustin  Zegrean a spus că sigur că poate fi schimbată pentru că astfel de decizii au mai fost luate, iar CCR poate reveni asupra unor hotărâri anterioare. 

"Oriunde în lumea asta se întâmplă revirimente judiciare pentru că Dreptul nu zace, el se dezvoltă, se adaptează la condiţiile sociale, la lume, la viaţă", a afirmat Zegrean.

Îmtrebat dacă intenţia ar trebui să fie inclusă în acel articol de lege, el a spus că aceasta este o problemă de aplicare a legii, nu este problema Curţii Constituţionale.

"Este o problemă de aplicare a legii, de la caz la caz procurorul trebuie să analizeze lucrurile. Nu poţi să trimiţi în judecată doar aşa pentru că vrei tu, că eşti procuror. Trebuie analizate lucrurile şi în funcţie de asta se poate...Legea trebuie înţeleasă, trebuie aplicată. Incriminarea unei fapte sau dezincriminarea acesteia este un drept exclusiv al legiutorului. Infracţiunile se stabilesc prin lege", a mai declarat preşedintele Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională judecă, marţi, excepţia de neconstituţionalitate invocată de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, în privinţa articolului din Codul Penal care pedepseşte abuzul în serviciu. Dacă infracţiunea va fi dezincriminată, vor fi închise 865 de dosare privind achiziţii publice, aflate în ancheta procurorilor anticorupţie, cu prejudicii de milioane de euro, potrivit procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată în dosarul în care Alina Bica este judecată pentru un abuz în serviciu care ar fi fost comis în perioada în care ea era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Printre cei care au ridicat excepţii similare sunt fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat, pe 10 mai, că, în cazul în care Curtea Constituţională va declara neconstituţional articolul din Codul penal care defineşte infracţiunea de abuz în serviciu, vor fi închise peste 800 de dosare aflate în ancheta procurorilor anticorupţie privind achiziţii publice ilegale, cu fraude de milioane de euro. Kovesi a arătat că, dacă infracţiunea de bază este anulată, atunci şi complicitatea la o astfel de infracţiune are aceeaşi soartă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.