Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a susţinut, la ieşirea de la Parchetul General, unde a fost audiat în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august, că în Piaţa Victoriei nu a existat un centru de comandă, aşa cum "există ideea în spaţiul public", ci doar o încăpere aflată într-o clădire din zona Guvernului păzită de SPP, despre care a presupus că este a Secretariatului General al Guvernului. Bădulescu a spus că s-a aflat în acea încăpere alături de prefectul Bucureştiului, Speranţa Cliseru, încă de la ora 16.00. El a mai spus că, în opinia sa, Jandarmeria nu a greşit atunci când a intervenit în forţă pentru că "violenţa era aproape de neimaginat".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu am fost în niciun centru de comandă. Din păcate, trebuie să înţelegeţi că nu a existat un centru de comandă, a existat o încăpere unde reprezentantul Prefecturii împreună cu reprezentantul administraţiei publice din acea zi, resectiv subsemnatul, care avea delegate atribuţiunile primarului, a trebuit să luăm măsuri care prevedeau modul de administrare al oraşului în situaţii de criză. Având în vedere datele şi informaţiile care existau la acea dată şi anume faptul că urmau să existe violenţe, date pe care le aveam din exploatarea surselor deschise, din mesajele subliminale pe care le trimiteau pe conturile de Facebook agitatorii şi iniţiatorii acestui miting neautorizat, am luat măsurile care se dispuneau. Ceea ce se induce în media şi în mediul public, că exista un centru de comandă, nu ştiu ce, este o chestiune speculativă şi cred că deja depăşim o numită limită a normalităţii. Nu a fost nicio conspiraţie, nu a fost nimeni în altă parte decât acolo unde trebuia să fie”, a declarat Aurelian Bădulescu.

Întrebat în ce clădire se aflau cei care au luat deciziile din seara de 10 august, Bădulescu a spus că a fost vorba despre o clădire care se afla în zona Guvernului şi care era păzită de SPP.

"Am dedus că acea clădire era o clădire a SGG-ului”, a adăugat el.

Viceprimarul Capitalei: Nu s-a greşit din partea Jandarmeriei Române, violenţa era aproape de neimaginat

Întrebat vineri, la ieşirea de la Parchetul General, unde a fost citat în dosarul violenţelor din 10 august, dacă acţiunea Jandarmeriei a fost justificată, viceprimarul Aurelian Bădulescu a susţinut că jandarmii nu au greşit. 

"Din punctul meu de vedere, nu s-a greşit din partea Jandarmeriei Române. Din punctul meu de vedere, am avut de a face cu o dezordine publică provocată, de bătăi de stradă de tip Belfast care, având în vedere acţiunea şi modul în care acestea s-au desfăşurat, adică pe interiorul străzilor, pentru că aţi observat că piaţa la un moment dat a rămas liberă, au scăpat din mână pentru că violenţa era aproape de neimaginat”, a susţinut Bădulescu.

Întrebat dacă, în condiţiile în care sute de persoane nevinovate au depus plângeri în care acuză agresiuni din partea forţelor de ordine, consideră că intervenţia jandarmilor a fost una corectă, Bădulescu a răspuns afirmativ: "Dumneavoastră m-aţi întrebat ce cred eu. Eu v-am spus ce cred eu. În opinia mea, jandarmii au procedat atât cât au putut pentru a restabili ordinea de drept pentru acel moment. Că au excedat... Dacă respectivele pesoane au vreo vătămare şi vor demonstra chestiunea asta, atunci lucurrile se vor... ”, a mai spus viceprimarul Capitalei.

El a precizat că are calitatea de martor în dosarul instrumentat de procurori şi că a pus la dispoziţia anchtatorilor documente privind organziarea mitingului. 

Întrebat de ce s-a pus problema evacuării pieţei şi care au fost informaţiile care au stat la baza deciziei, Bădulescu a spus că nu a avut acces la astfel de informaţii. "Acelea au fost decizii de ordin operativ la care eu nu am avut acces, pentru că nu aveam de ce să am acces la acele decizii”, a spus el, explicând că la momentul la care a fost lată decizia el se afla la depoul din spatele Guvernului să vadă "dacă sunt manipulanţii de la tramvai în regulă”.  

Întrebat de la cine primea informaţiile în baza cărora a luat deciziile, Aurelian Bădulescu a răspuns: "De la cine primiţi şi dumneavoastră, de la Facebook (...) Dacă vă referiţi la deciziile administrative referitoare la modul în care trebia să opresc eu tramvaiul, le luam în funcţie de ceea ce ne comunica poliţia locală că avea pe traseu, adică că grupuri de participanţi vin pe anumite artere.. Şi opream tramvaiul”.

Totodată, întrebat cum le răspunde celor care spun că la mitingul organziat de PSD au fost aduse în piaţă zeci de toalete ecologice, iar la mitigul din 10 august nu a fost adusă niciuna, viceprimarul a răspuns: "Legea 60 spune că organizatorul are obigaţia. Păi când a fost Michael Jackson în ţară am adus eu, sau organziatorul, Marcel Avram? Aceeaşi... Am cerut, dar cui să-i cer? Când i-am cerut lui Cioacă, Cioacă nu a mai făcut miting şi după aceea Dide, ce să vorbeşti cu Dide, că uitaţi unde v-a adus! Ne-a adus pe toţi că ne certăm unii cu alţii!”.

De asemenea, întrebat ce alte atribuţii a avut, în afară de cele privind circulaţia mijloacelor RATB, în seara de 10 augst, viceprimarul a răspuns ironic: "Atribuţii culinare".

Ministrul de Interne, Carmen Dan, declara că în 10 august, la ora 16.00, în punctul de comandă din Piaţa Victoriei s-au prezentat prefectul Capitalei şi viceprimarul Aurelian Bădulescu.

Joi, în acest dosar a fost audiat la Parchetul General şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei, colonelul Cătălin Paraschiv, iar miercuri a fost audiată prefectul Speranţa Cliseru, ambii având calitatea de martor.

Speranţa Cliseru, cea care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor, a susţinut la ieşirea de la audieri că a respectat legea "cu stricteţe”, iar ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei pe care l-a semnat respectă legislaţia în vigoare. Speranţa Cliseru a mai spus că are calitatea de martor în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului General şi nu a vrut să răspundă la întrebările jurnaliştilor, repetând că a respectat legea. De asemenea, Cliseru a spus că nu a fost în Piaţa Victoriei în 10 august, contrazicându-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum şi pe coordonatorul intervenţiei jandarmilor Laurenţiu Cazan, care au afirmat că prefectul a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16.00.

Numărul plângerilor depuse în dosarul violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei a ajuns la 705, a anunţat vineri Parchetul General.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din Piaţa Victoriei.

Cei care acuză modul în care s-a desfăşurat mitingul din 10 august din Piaţa Victoriei şi intervenţia în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie să accepte că acestea au fost determinate de acţiunile violente ale unora dintre protestatari, a susţinut ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Ea a prezentat duminică, într-o declaraţie de presă, cronologia protestului din 10 august, când au avut loc incidente violente între protestatari şi forţele de ordine, în urma cărora sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, şi a atras atenţia că protestatarii paşnici au avut de suferit inclusiv din cauza faptului că au fost „reticenţi” în a se delimita de manifestanţii violenţi.

De asemenea, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat şi reprezentanţii Jandarmeriei au fost audiaţi marţi în Comisia de Apărare din Parlament, unde au prezentat raportul întocmit de minister în legătură cu violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, Carmen Dan vorbind despre prezenţa ei în minister de la ora 12.00 până la ora 03.00. Ea a susţinut că prezenţa sa în minister a fost doar pentru a-şi asuma responsabilitatea, dar şi că ar fi fost obligatoriu să existe informaţii şi indicii din care sa rezulte că "avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice". Dan a mai spus că în urma anchetei interne a Jandarmeriei Române au fost descoperite şase cazuri în care 10 jandarmi ar putea fi autori ai unor fapte de natură penală. De asemenea, ministrul a susţinut că nu a discutat cu prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru în ziua de 10 august şi că a aflat despre ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor pentru restabilirea ordinii publice după ce acesta a fost semnat. 

Opoziţia a criticat modul în care s-a desfăşurat audierea ministrului de Interne Carmen Dan şi a reprezentanţilor Jandarmeriei în comisia de apărare din Parlament, unde aceştia au fost chemaţi de PNL să dea explicaţii despre intervenţia forţelor de ordine la mitingul din 10 august, spunând că, deşi au fost puse multe întrebări, ministrul de Interne a răspuns doar la câteva. Deputaţii PNL şi USR spun că au participat la comisie mai mult ca spectatori, pentru că nu le-a fost arătat raportul şi nici măcar nu ştiu care erau informaţiile clasificate. Deputatul PNL Victor Dobre a atras atenţia că de la audiere a lipsit prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor. "Nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele intervenţiei”, a spus Victor Dobre, precizând că imediat ce se va relua activitatea parlamentară, va solicita audierea în comisia de apărare a prefectului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.