Comisia de la Veneţia confirmă în avizul publicat luni ceea ce a susţinut USR în cadrul dezbaterilor din Parlament: SIIJ nu a fost desfiinţată, ci doar reorganizată, în timp ce au fost puternic ştirbite competenţele DNA şi DIICOT, arată un comunicat de presă al partidului. Sursa citată mai spune că pentru toate aceste motive, dar şi pentru că a refuzat să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia, ministrul Cătălin Predoiu trebuie să-şi prezinte demisia de urgenţă, iar, dacă nu o face, se impune demiterea lui.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis, cel care a girat guvernul PSD-PNL, dar şi lovitura dată luptei anticorupţie şi Justiţiei din România, trebuie să explice românilor de ce calcă pe urmele lui Liviu Dragnea, mai indică sursa menţionată.

„Ministrul Cătălin Predoiu trebuie să îşi dea demisia! Avizul de astăzi al Comisiei de la Veneţia scoate la iveală minciunile sfruntate ale ministrului, toxicitatea proiectului care amputează competenţa DNA şi DIICOT şi dispreţul manifestat de către Predoiu, Iohannis şi pesedişti faţă de instituţiile europene şi de angajamentele internaţionale ale României. Ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis au găsit de cuviinţă că acum este momentul să dea o lovitură sub centură luptei împotriva corupţiei, când toată lumea este îngrijorată de războiul din Ucraina şi de efectele acestuia şi nu mai este atentă la jocurile murdare ale coaliţiei PSD-PNL-UDMR. Deşi aveau informaţii clare că proiectul este împotriva normelor europene şi că avizul Comisiei de la Venetia va sancţiona noile prevederi, Predoiu şi Iohannis au insistat să fie adoptat şi promulgat, intrând rapid în vigoare înainte de adoptarea avizului Comisiei de la Veneţia. Ministrul Predoiu şi preşedintele Iohannis au acţionat cu premeditare, fiind interesaţi mai mult de crearea unei umbrele de protecţie a politicienilor corupţi şi a magistraţilor care ar putea să îi ajute să nu răspundă în faţa legii. Este extrem de grav că la cel mai înalt nivel al statului nu există niciun interes ca magistraţii să poată lucra fără nicio interferenţă, feriţi de presiuni şi intimidări. De la cel mai înalt nivel al statului, lupta anticorupţie a fost amputată, lăsând DNA şi parchetele specializate fără o parte din competenţele iniţiale”, a afirmat Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

USR va propune o modificare legislativă pentru a repara stricăciunile făcute prin proiectul ministrului Cătălin Predoiu, mai indică sursa amintită.

USR mai spune că România are nevoie de un ministru al Justiţiei care să implementeze grabnic recomandările Comisiei de la Veneţia în ceea ce priveşte modificările care trebuie aduse mecanismului de selecţie a procurorilor desemnaţi să investigheze infracţiunile comise de magistraţi.

Comisia de la Veneţia a fost sesizată în privinţa proiectului SIIJ făcut de Cătălin Predoiu de USR, printr-o solicitare depusă de deputatul Iulian Bulai în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în luna ianuarie.

Două din concluziile din avizul Comisiei:

„36.Comisia de la Veneţia regretă graba cu care această lege controversată privind dezmembrarea SIOJ a trecut prin parlament şi a fost promulgată, ceea ce a însemnat că Legea a fost adoptată înainte ca Comisia să-şi poată da avizul.

37.Desfiintarea SIIJ nu ar trebui să fie un scop în sine. Obiectivul desfiinţării SIOJ ar trebui să fie acela de a asigura o mai mare eficacitate în investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor – cel mai important corupţie – comise de judecători şi procurori. Este improbabil ca o structură de procurori nespecializaţi la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a celor de pe lângă curţile de apel să fie mai bine poziţionată pentru a desfăşura cercetări asupra acuzaţiilor de corupţie ale judecătorilor şi procurorilor decât structura specializată existentă DNA. Având în vedere autonomia relativă şi independenţa funcţională a DNA şi DIICOT, specializarea, experienţa şi mijloacele tehnice de care dispun, Comisia de la Veneţia regretă că spre deosebire de proiectul de lege pe care l-a evaluat în Avizul din 2021 (care ar fi revenit la situaţia la care era înainte). modificările din 2018), legiuitorul nu a restabilit competenţele acestor parchete specializate. În consecinţă, Comisia de la Veneţia recomandă restabilirea competenţelor acestor parchete specializate pentru a investiga şi a urmări şi infracţiunile din competenţa lor săvârşite de judecători şi procurori”, mai aminteşte comunicatul de presă al USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.