Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat marţi, în totalitate, raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul făcut la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), concluzionând că managementul Parchetului a fost unul eficient, spun surse din cadrul CSM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul Inspecţiei Judiciare a fost aprobat în totalitate de procurorii CSM, fiind apreciat că managementul Minsiterului Public a fost unul eficient.

Membrii CSM nu au constatat disfuncţionalităţi în urma studierii raportului Inspecţiei Judiciare, votul fiind în unanimitate pentru aprobarea acestuia. Procurorii au întocmit, însă, câteva recomandări, potrivit reprezentanţilor CSM.

Astfel, pentru îmbunătăţirea activităţii Parchetuului General, Secţia de procurori a CSM propune întocmirea periodică a unor note de analiză a achitărilor şi restituirilor dispuse de instanţele de judecată de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică, obţinerea accesului direct la aplicaţia Ecris a instanţelor de judecată, elaborarea programului semestrial de activitate de către conducerea Secţiei judiciare a Parchetului General, precum şi a unor practici interne de lucru la Biroul de informare şi relaţii cu publicul şi găsirea unui mod uniformizat de acţiune al purtătorilor de cuvânt de la nivelul tuturor parchetelor.

De asemenea, procurorii CSM propun eliberarea din regulament a menţiunii de participare a procurorilor de urmărire penală la soluţionarea unor cereri care se analizează în camera preliminară, pe motivul că această activitate este oricum desfăşurată de procurorii secţiei judiciare, dar şi completarea regulamentului prin divizarea Serviciului de îndrumare şi control în două: analiză şi îndrumare şi domeniul de control.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat la plecarea sa din CSM că va organiza o conferinţă de presă la ministerul Justiţiei în care va prezenta concluziile sale referitoare la raportul Inspecţiei Judiciare în urma controalelor desfăşurate la DNA şi la Ministerul Public.

Întrebat de jurnalişti când va avea loc această conferinţă, Toader a răspuns că nu-şi va lua concediu de sărbători, astfel că este posibil să o organizeze în ultima zi din an.

„Răspund că în momentul în care voi lua o decizie, vă voi invita la o conferinţă de presă (...) într-un termen scurt, nu mai târziu de anul acesta. Nu am luat concediu anul acesta, nu voi lua nici de sărbători, deci s-ar putea să vă chem pe 31 decembrie”, le-a spus ministrul jurnaliştilor.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a discutat, marţi, raportul Inspecţiei Judiciare privind controlul făcut la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la solicitarea ministrului Tudorel Toader. Procurorul General  Augustin Lazăr nu a fost prezent la CSM.

În urmă cu o săptămână, Inspecţia Judiciară a anunţat că în 9 noiembrie a trimis Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii "raportul având ca obiect eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurorii şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului".

Controlul la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a avut loc în perioada 4 - 29 septembrie, iar echipa care a făcut verificările, vizând activitatea din 2016 şi din primul semestru al acestui an, a fost formată din opt inspectori judiciari.

Controlul Inspecţiei Judiciare a fost declanşat în baza unei cereri trimise în 19 iunie de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a solicitat controale la DNA şi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, motivând că la cele două instituţii nu au mai avut loc verificări de zece ani.

În cazul DNA, raportul Inspecţiei Judiciare a fost trimis Secţiei pentru Procurori a CSM în 5 octombrie, fiind deja discutat în secţia CSM. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, săptămâna trecută, că va lua o decizie în urma controlului Inspecţiei Judiciare la Direcţiei Naţională Anticorupţie "sigur anul acesta".

"Am cerut controlul, Inspecţia a efectuat cele două controale, au făcut rapoarte, cel de la DNA are cinci sute şi ceva de pagini. Este obligaţia mea nu numai morală, ci şi legală, ca ministru, să valorific rezultatele raportului de control. Eu nu pot să mă fac că nu s-a întâmplat nimic, eu nu pot să dau raportul la o parte şi să ne vedem pe viitor, ne vom vedea de treabă, dar nu pot să neglijez acel raport pe care să îl valorific şi cu un rezultat pe care să îl prezint public, indiferent care va fi el. Indiferent ce voi aprecia eu în urma evaluării concluziilor din raport, o parte vor fi de acord şi partea cealaltă mă va critica. Problema este doar de nuanţă, care parte va fi de acord şi care parte mă va critica, rezultatul matematic va fi acelaşi. Evaluarea nu o voi face numai din punctul de vedere al raportului Inspecţiei, ci voi integra concluziile pe care le voi trage din raport într-o evaluare de ansamblu a activităţilor desfăşurate de respectivele entităţi”, a declarat Tudorel Toader.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.