Primarul Timişoarei Dominic Fritz a anunţat că instituţia pe care o conduce va da în judecată o firmă care a exploatat ilegal Parcarea Bega, iar suma cerută este de 11 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE:  BEGA Turism, societatea oamenilor de afaceri Emil si Marius Cristescu, a replicat primarului municipiului Timişoara, Dominic Fritz, că parcarea la care acesta a făcut referire a fost administrată în mod legal.
 
”În urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la Parcarea BEGA din Timişoara, situată pe strada Carol Telbisz, nr.3, considerăm necesare o serie de precizări. Această parcare a fost construită pentru a deservi magazinul BEGA, deschis în anul 1975, şi a fost administrată în mod legal, cu bună credinţă, în toată perioada de la edificarea clădirii şi până la predarea terenului către municipalitate, în urma pronunţării sentinţei definitive la care Primăria Timişoara face referire. Parcarea cu plată a funcţionat perfect legal, de la momentul constituirii ei, în anul 2016 (moment la care se înregistra un an de la intabularea terenului, în urma obţinerii Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului în discuţie) şi până la apariţia deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de la finele anului trecut”, se arată într-un comunicat de presă, de luni, al grupului de firme BEGA.
 
Sursa citată menţionează că societatea a intenţionat să construiască aici o parcare etajată. 
 
”Mai mult, societatea BEGA Turism SA şi-a exprimat, la scurt timp după momentul dobândirii Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului parcării şi intabularea acestuia, dorinţa de a amenaja aici o parcare supraetajată, demers care a fost blocat de municipalitate. Subiectul parcării a fost abordat ulterior în repetate rânduri, din dorința de a susține nevoile comunității și de a pune la dispoziție administrației publice locale sprijinul necesar atât în proiectare, cât și în dezvoltare, o dorință de colaborare și coordonare care nu a avut răspuns. Mai departe, parcarea a funcționat cu un sistem confortabil, care permitea nu doar vizitatorilor centrului să parcheze, fiind deseori ales şi de locuitorii riverani”, se arată în comunicat.
 
De asemenea, reprezentanţii BEGA Turism SA arată că după sentinţa definitivă a ÎCCJ privind proprietatea terenului, acesta a fost predat imediat Primăriei Timişoara.
 
”Acţionând cu bună credinţă, în momentul în care societatea BEGA Turism SA a luat act de notificarea Primăriei Timişoara cu privire la sentinţa definitivă şi executorie a Instanţei Supreme, la data de 16 ianuarie 2023, a procedat de îndată la predarea terenului reprezentând Parcarea BEGA, procesul verbal de predare / primire a terenului făcându-se cu data de 1 februarie 2023, după întrunirea tuturor etapelor birocratice necesare”, transmite BEGA Turism.
 
Reprezentanţii societăţii au adăugat că nu au primit nicio notificare sau acţiune în instanţă din partea Primăriei Timişoara prin care se solicită daune.
 
”Până la data comunicatului de presă transmis luni, 29 mai 2023, de către Primăria Timişoara, societatea BEGA Turism SA nu a avut şi nu are nici în continuare cunoştinţă de nicio notificare sau acţiune în instanţă a Primăriei Timişoara cu privire la solicitarea de posibile daune legate de folosinţa parcării în discuţie, administraţia publică locală acţionând, prin demersul său, contrar practicilor uzuale. 
Totodată, apreciem că sumele vehiculate nu pot fi justificate în mod legal, deoarece Primăria Timişoara nu a avut niciun drept legal asupra parcării, până în momentul pronunţării hotărârii Înaltei Curţi 5499 din 16.11.2022”, se precizează în comunicat.
 
ŞTIRE INIŢIALĂ: „Recuperăm prejudiciul pentru Parcarea Bega: cerem 11 milioane de lei înapoi. La începutul anului, în februarie, am recuperat în urma unei decizii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie parcarea de lângă Parcul Civic, pe str. Carol Telbisz. Din 2016, aceasta a fost ilegal exploatată de o firmă privată. Nu ne oprim aici. Am dat în judecată firma respectivă pentru a recupera banii pe care oraşul i-a pierdut pentru că nu am putut folosi terenul de 3.271 mp aflat în zona zero a Timişoarei. Suma cerută este de 11 milioane de lei”, a scris Dominic Fritz, luni pe Facebook.
 
Edilul Timişoarei a mai spus că pe acest teren a lansat deja licitaţia pentru proiectarea unei parcări multinivel, faza de elaborare a studiului de fezabilitate.
 
„Este un proiect pe care l-am bugetat în acest an şi ne aşteptăm să vină cu oferte cât mai multe firme serioase, cu experienţă în gestionarea unor astfel de proiecte. Redăm Timişoara timişorenilor şi oprim jaful bugetului local”, a completat Fritz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.