Ministrul Justiţiei Stlian Ion afirmă, după punctul de vedere transmis de Comisia de la Veneţia cu privire la desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, că ”este un aviz favorabil mult aşteptat”. El a anunţat că săptămâna aceasta sau cea viitoare, va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru desfinţarea Secţiei. Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat despre faptul că a fost salutată intenţia autorităţilor române de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie de către Comisia de la Veneţia, că susţine în continuare forma adoptată de către Guvern, iar acum este de datoria Ministerului Justiţiei şi a Parlamentului să definitiveze procedura pentru desfiinţarea SIIJ. Preşedinta Senatului Anca Dragu a anunţat că un calendar pentru organizarea unei sesiuni extraordinare pentru a trece în procedură legislativă proiectul pentru desfiinţarea SIIJ va fi decis într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare care va avea loc în această săptămână.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

CITEȘTE ȘI Cîţu, despre desfiinţarea SIIJ: Varianta pe care o susţin în continuare este cea adoptată în şedinţa de Guvern. E datoria Ministerului Justiţiei şi a Parlamentului să definitiveze această procedură
Anca Dragu: După şedinţa coaliţiei din această săptămână vom şti care este calendarul pentru organizarea unei sesiuni extraordinare a Senatului în vederea desfiinţării SIIJ
CITEȘTE ȘI Anca Dragu: După şedinţa coaliţiei din această săptămână vom şti care este calendarul pentru organizarea unei sesiuni extraordinare a Senatului în vederea desfiinţării SIIJ

Comisia de la Veneţia a salutat luni intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include ca pas esenţial desfiinţarea Secţiei, şi le încurajează să continue reforma amplă. Deşi Comisia a criticat înfiinţarea Secţiei în două puncte de vedere adoptate în 2018 şi 2019, cel transmis luni subliniază că, după trei ani de analizare a cazurilor, desfiinţare acesteia nu ar trebui făcută cu uşurinţă. Astfel, a făcut recomandări specifice: Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputaţilor ar trebui înlăturat, având în vedere că introduce un nou tip de imunitate pentru judecători şi procurori în cadrul unui domeniu extrem de sensibil - urmărirea penală - care merge mult dincolo de imunitatea funcţională; Articolul 6 din amendamentele Camerei nu ar trebui să fie urmat. Articolul prevede o nouă competenţă pentru Consiliul Superior al Magistraturii prin acordarea secţiei relevante din acesta competenţă exclusivă de a decide acţiunile în chestiuni penale împotriva judecătorilor şi procurorilor. 

”Comisia de la Veneţia a emis avizul favorabil desfiinţării SIIJ. Este un aviz favorabil mult aşteptat. Am sesizat Comisia de la Veneţia pentru că în Parlament proiectul guvernului a întâmpinat anumite dificultăţi şi au existat păreri contradictorii. Dacă s-ar fi mers pe varianta propusă în Guvern, dacă am fi adoptat această lege fără garanţii suplimentare şi fără alte discuţii, până la această oră,  SIIJ ar fi fost istorie. Odată cu desfiinţarea secţiei, să nu se creeze alte impedimente în actul de justiţie, să nu se creeze instituţii care să creeze blocaje în actul de justiţie”, a precizat ministrul.
 
El a subliniat că, pentru cei care se străduiau să salveze acestă secţie, să aducă argumente că ar trebui ajutată şi nu desfiinţată, să spună că Guvernul trebuie să sprijine activitatea în cadrul secţiei, e foarte clar ce spune Comisia.
 
”Ne felicită pentru desfiinţarea SIIJ. Comisia de la Veneţia a criticat de la bun început înfiinţarea secţiei, dar argumentele au fost ignorate de decidenţii de la acel moment. Secţia trebuie desfiinţată. Este nevoie de garanţii suplimentare pentru magistraţi? Răspunsul dat de Comisie e foarte clar. Amendamentele introduse în Camera Deputaţilor reprezintă nişte imunităţi care ar arunca o umbră de îndoială asupra actului de justiţie. Aceste garanţii suplimentare sunt criticate de Comisia de la Veneţia şi se recomandă eliminarea imunităţilor”, a declarat Stelian Ion.
 
În opinia sa, este foarte clar şi rezultă acest lucru neechivoc din avizul Comisiei de la Veneţiei, că trebuie refăcută competenţa DNA, Diicot şi a altor unităţi de parchet.
 
”Ce facem cu dosarele de la SIIJ? Se restabileşte situaţia anterioară”, a explicat ministrul Justiţiei.
 
”Cum Parlamentul a înfiinţat această secţie, o şi poate desfiinţa. Dacă s-a propune desfiinţarea SIIJ cu restabilirea situaţiei anterioare, acest lucru nu poate fi neconstituţional. Revine Parlamentului acest rol de politică în privinţa administrării justiţiei. Având aceste chestiuni lămurite după multe luni, Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară. Mulţumesc premierului Cîţu pentru sprijin. Proiectul a fost blocat în Parlament. Varianta corectă e cea propusă de Guvern şi acesta e mesajul pe care îl duc miercuri în coaliţie. Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare e de aşteptat o sesiune extraordinară pentru desfiinţarea SIIJ”, a anunţat Stelian Ion.
 
Întrebat în legătură cu faptul că liderul PNL Ludovic Orban l-a criticat că a cerut acest răspuns de la Comisia de la Veneţia şi nu s-a consultat în coaliţie, Stelian Ion a răspuns: ”Cred că avizul primit confirmă că sesizarea Comisiei de la Veneţia a fost o idee corectă. Dacă mergeam cu acel demers, odată cu desfiinţarea SIIJ, se crea un mecanism incorect. Mai bine mai aştepţi o lună fără să creezi alte probleme, decât să te grăbeşti şi să creezi imunităţi suplimentare. În această privinţă,Orban s-a înşelat şi a fost o idee bună sesizarea Comisiei de la Veneţia. Important e cum facem modificările la legile justiţiei. Dacă acest proiect e trecut cu brio, este de aşteptat ca şi pe viitor şi celelalte proiecte să fie trecute la fel. Nu vrem doar să punctăm că ne facem că facem refomă, ci reforma trebuie făcută efectiv. Comunicarea cu Comisia de la Veneţia este foarte importantă şi ne-am asumat-o prin programul de guvernare”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.