Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi predat autorităţilor române. Ea a mai spus că locul în care va executa pedeapsa Cherecheş va ficomunicat ulterior pentru că acest lucru va fi decis în funcţie de mijlocul de transport. Întrebată în ce penitenciar va fi încarcerat Cătălin Cherecheş, ministra Justiţiei a răspuns: „Vă vom comunica, locaţia va fi decisă în funcţie de mijlocul de transport”. Chestionată dacă va câştiga, prin absurd, contestaţia Cherecheş, atunci va merge înapoi în Germania, Gorghiu a replicat: „Odată adus în sistemul penitenciar, va rămâne, va ispăşi pedeapsa în statul român”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ştiţi că tema fugarilor este o tema constantă, nu trece o săptămână fără un bilanţ în acest sens. Este o prioritate nu doar a mea, ci şi a Guvernului României şi a statului român. Voi face o scurtă declaraţie de presă legată de predarea fugarului Cătălin Cherecheş. În această după-amiază ni s-a comunicat oficial de către justiţia din Germania faptul că va fi predat un alt fugar cu nume sonor şi anume Cătălin Cherecheş. Instanţa din Munchen a decis predarea lui în România, ca urmare a demersurilor făcute de statul român. Vreau sa mulţumesc tuturor instituţiilor, autorităţilor române  implicate dar şi celor din afara României, în mod special Generaţiei, nivelul de cooperare judiciară este unul de excepţie ”, a afirmat Alina Gorghiu, într-o declaraţie de presă susţinută, miercuri la sediul MJ.

Ea a reiterat faptul că decizia de condamnare în cazul lui Cherecheş este una definitivă şi executorie şi prin urmare el trebuie predat României ca să poată executa pedeapsa.

„Se împlinesc patru luni de la momentul condamnării definitive a lui Cătălin Cherecheş şi de la momentul la care a decis să fugă din România. Din acel moment, dânsul împreună cu echipa sa, aşa cum v-am mai precizat public de-a lungul timpului, au mai încercat tot felul de tertipuri pentru a se sustrage de la executarea acestei pedepse. (...) Această decizie de condamnare a lui Cătălin Cherecheş este una definitivă şi executorie, deci trebuie predat României pentru a putea executa pedeapsa”, a completat Gorghiu.

Întrebată în ce penitenciar va fi încarcerat Cătălin Cherecheş, ministrul Justiţiei a răspuns: „Vă vom comunica. Locaţia va fi decisă în funcţie de mijlocul de transport”.

Chestionată dacă va câştiga, prin absurd, contestaţia Cherecheş, atunci va merge înapoi în Germania, Gorghiu a replicat: „Odată adus în sistemul penitenciar, va rămâne, va ispăşi pedeapsa în statul român”.
 
„Cătălin Cherecheş va rămâne în arest până la momentul preluării de către autorităţile competente din România. Termenul este prevăzut de decizia cadru referitoare la mandatul european de arestare, mai exact termenul este de 10 zile de predare de la hotărârea luată de Instanţa din Germania, în speţă până la sfârşitul acestei luni vom avea fugarul în penitenciarul din România”, a concluzionat ministrul Justiţiei.

Poliţia Română anunţă că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheş va fi adus în ţară pentru executarea pedepsei cu închisoarea, la o dată care va fi stabilită de comun acord cu partenerii germani. Anunţul vine după ce Tribunalul Regional din Munchen a decis, miercuri, că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi extrădat în România pentru executarea pedepsei de cinci ani de închisoare pentru luare de mită. Europa Liberă relatează că judecătorii din Munchen nu au luat în considerare condiţiile de detenţie care îl aşteaptă pe fostul primar în România, unul dintre argumentele invocate de avocaţii săi.

În 28 noiembrie 2023, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale şi a schimbului de date şi informaţii dintre Poliţia Română şi autorităţile din Germania, Ungaria, Austria şi Italia, bărbatul de 45 de ani, din Baia Mare, urmărit internaţional, a fost localizat, depistat şi reţinut, de către poliţiştii bavarezi şi BKA, în Augsburg.

El a fost depistat de partenerii externi, pe baza informaţiilor oferite de Poliţia Română.

Judecătorii Tribunalului Regional din Munchen au decis, miercuri, că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va fi extrădat în România pentru executarea pedepsei. Fostul primar Cătălin Cherecheş va rămâne în arest, în Germania, până la transferul său în România, relatează Europa Liberă.

Instanţa regională superioară a dat curs unei solicitări a Parchetului General din München, care ceruse extrădarea pe baza unui un mandat european de arestare emis de Curtea de Apel din Cluj pe 24 noiembrie 2023, data la care Cherecheş a fost condamnat defintiv.

Judecătorii din Munchen nu au luat în considerare condiţiile de detenţie care îl aşteaptă pe Cătălin Cherecheş în România, acesta fiind unul dintre motivele invocate de avocaţii săi pentru evitarea extrădării.

Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară, a fost depistat de poliţişti în Augsburg, Germania. Cherecheş a ieşit din ţară pe la Punctul de Trecere a Frontierei Petea, înainte de pronunţarea sentinţei, sub identitatea unei rude.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.