Fostul candidat la Preşedinţia României, Călin Georgescu, inculpat pentru mai multe infracţiuni grave privind siguranţa naţională, a sosit, marţi, la ora 12.00, la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde ar urma să fie audiat de către procurori, după ce a citat, la un post de televiziune, din fostul lider al legionarilor Corneliu Zelea Codreanu. Luni seară, Georgescu a anunţat că se retrage din viaţa politică. Georgescu a ieşit după 20 de minute de la audieri.
UPDATE Călin Georgescu a ieşit de la audierile de la Parchetul ICCJ după aproximativ 20 de minute, tot fără să facă declaraţii.
Simpatizanţii săi, care l-au aşteptat să iasă şi care au venit cu pancarte, icoane şi o sculptură cu Lupul dacic, au scandat: „Nu cedăm!” şi „Călin, te iubim!”.
19 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Georgescu nu a făcut niciun fel de declaraţii.
ŞTIREA INIŢIALĂ Călin Georgescu a ajuns marţi la prânz la sediul Parchetului General, fiind aşteptat de mai mulţi simpatizanţi cu pancarte, care i-au scandat numele şi au strigat: „Călin, te iubim!”.
Sediul Parchetului Înaltei Curţi este păzit de un dispozitiv mare de jandarmi.
Georgescu nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul PArchetului ICCJ.
Fostul candidat la alegerile prezidenţiale din România Călin Georgescu a anunţat, luni seară, că se va retrage din viaţa politică şi că va rămâne un observator al vieţii publice şi sociale. El a precizat că se va concentra asupra familiei sale care are nevoie de linişte şi sănătate.
Georgescu a mai anunţat că nu va conduce niciun partid politic şi nici nu va crea o platformă politică.
Călin Georgescu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie 2024, însă scrutinul a fost anulat de Curtea Constituţională, pe baza dovezilor prezentate de diferite servicii în cadrul CSAT.
În 26 februarie, Parchetul de pe lângă ICCJ a anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Călin Georgescu pentru instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale, în formă tentată, comunicarea de informaţii false, fals în declaraţii în formă continuată (privind sursele de finanţare a campaniei electorale din 2024 şi declaraţiile de avere); iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi promovarea, în public, a unor idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii.
În aceeaşi zi, Călin Georgescu a fost ridicat din trafic în baza unui mandat de aducere şi audiat la Pachet.
Georgescu este acuzat că ar fi pus la cale un plan de destabilizare a României cu ajutorul mercenarilor conduşi de Horaţiu Potra, după ce Curtea Constituţională a anulat întregul proces electoral din 2024.
În 9 martie, Biroul Electoral Central a invalidat candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale din luna mai, argumentul invocat fiind decizia Curţii Constituţionale din 6 decembrie 2024, prin care a fost anulat procesul electoral.
În prezent, Călin Georgescu se află sub control judiciar.
În 5 mai, magistraţii Judecătoriei Sector 1 au admis parţial, luni, cererea lui Călin Georgescu privind controlul judiciar şi au redus termenul de prelungire de la 60 de zile la 45 de zile, înlăturând şi parte dintre interdicţii. Potrivit sentinţei, instanţa ”înlătură obligaţia de a nu deţine, folosi sau purta arme şi obligaţia de a comunica periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.