Anca Jurma a preluat joi mandatul de procuror-şef interimar al DNA, în prezenţa procurorului general Augustin Lazăr. Ea a spus că DNA are o răspundere majoră, şi anume combaterea corupţiei, astfel că instituţia trebuie să rămână independentă şi relevantă, mai ales în condiţiile în care România încă se confruntă cu acest fenomen. Procurorul a dat asigurări că va avea un mandat echilibrat şi că în cele şase luni pe care le va petrece la conducerea Direcţiei va continua lupta anticorupţie pe care instituţia a început-o în urmă cu 15 ani. La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr a afirmat că "prima prioritate a DNA şi a Parchetului General" va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este "exact persoana" de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anca Jurma, la preluarea mandatului de procuror-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie: DNA are o răspundere majoră - combaterea corupţiei. Voi continua, în mandatul meu interimar, lupta pe care DNA a început-o acum 15 ani

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) are o răspundere majoră, şi anume combaterea corupţiei, astfel că instituţia trebuie să rămână independentă şi relevantă, mai ales în condiţiile în care România încă se confruntă cu acest fenomen, a spus joi noul procuror şef interimar al DNA, Anca Jurma, la preluarea mandatului. Procurorul a dat asigurări că va avea un mandat echilibrat şi în cele şase luni pe care le va petrece la conducerea Direcţiei va continua lupta anticorupţie pe care instituţia a început-o în urmă cu 15 ani.

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

"DNA are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea îl oferă: combaterea corupţiei. DNA trebuie să rămână o instituţis puternică, independentă şi relevantă atâta timp cât România se confruntă în continuare cu corupţia. Mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putinţă, să am un interimat echilibrat şi voi continua, împreună cu colegii, lupta pe care DNA a început-o acum 15 ani", a declarat Anca Jurma la DNA, la preluarea mandatului interimar.

Noul procuror şef al Direcţiei i-a mulţumit procurorului general pentru susţinerea sa, dar şi Laurei Codruţa Kovesi, pentru întreaga sa activitate la DNA.

La ceremonia de preluare a mandatului, care s-a desfăşurat în absenţa Laurei Codruţa Kovesi, a luat parte procurorul general, iar Anca Jurma şi Augustin Lazăr au susţinut o scurtă declaraţie de presă.

Anca Jurma a preluat mandatul de procuror-şef interimar al DNA - Augustin Lazăr: Prima prioritate a DNA şi a Parchetului General va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate

Procurorul general Augustin Lazăr a spus, joi, la ceremonia de predare a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA, Anca Jurma, că "prima prioritate a DNA şi a Parchetului General" va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este "exact persoana" de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.

Procurorul general a precizat că Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror-şef al DNA pentru o perioadă de şase luni, el arătând că Jurma este un procuror cu experienţă. 

Augustin Lazăr, care a susţinut o declaraţie de presă alături de Anca Jurca, a spus că "prima prioritate a DNA şi a Parchetului General va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate". 

Cea de a doua prioritate, potrivit lui Lazăr, este că aplicarea legii anticorupţie se va face în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de apărare a drepturilor fundamentale. 

"DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această direcţie una dintre instituţiile cunoscute ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu", a declarat procurorul general. 

FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO - Inquam Photos / Octav Ganea

El a spus că Anca Jurma este un procuror cu experienţă mare în Ministerul Public, cu o foarte mare pregătire profesională şi persoana potrivită să vină cu contribuţia personală la încrederea în DNA: "Este o persoană care se bucură de încredere pe plan intern şi internaţional, este ceea ce ne trebuie în acest moment"

De asemenea, procurorul general i-a mulţumit Laurei Codruţa Kovesi pentru rezultatele DNA. ”Aş dori să mulţumesc doamnei Kovesi, care şi-a încheiat activitatea în această direcţie şi care în continuare va lucra în parchetul General. Este o tradiţie a Ministerului Public de a valorifica mereu procurorii cu expertiză într-un anumit domeniu, ca după ce îşi încheie un mandat (...) experienţa lor să fie valorificată în Ministerul Public. Domnia sa a adus DNA, pe perioadă mandatelor, în postura de furnizor de bune practici la nivel european", a afirmat procurorul general. 

El a spus, de asemenea, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.  

"Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorare printre magistraţi, o îngrijorare cu referire la independenţa lor, la statutul lor, la respecrare separaţiei puterilor în stat. Cu toate acestea, magistraţii sunt profesionişti şi îşi indeplinersc rolul prevăzut în Constituţie de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor", a adăugat procurorul general Augustin Lazăr.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, iar procurorul Anca Jurma, şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din Direcţia Naţională Anticorupţie şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anca Jurma este fiica lui Nicolae Cochinescu, procuror-general în perioada 1996-1997 şi fost judecător al Curţii Constituţionale din 2001 până în 2010)

Anca Jurma este procuror în DNA din anul 2002, înainte fiind procuror la Parchetul General, conform CV-ului său.

În perioada 2000 - 2002, ea a fost procuror şef al Biroului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Secţiei de reprezentare şi cooperare internaţională din Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, ea a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 3 Bucureşti, la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Jurma a terminat Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1990 şi a făcut studii post-universitare în Italia, fiind, de asemenea, doctor în Drept.

Ea este membră a delegaţiei României la Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), precum şi vicepreşedinte al Reţelei Europene Anticorupţie.

Potrivit CV-ului său, Anca Jurma vorbeşte trei limbi străine - engleză, franceză şi italiană.

Tot luni, Ministerul Justiţiei a anunţat că a început selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procedură care se va încheia în 30 iulie.

Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror-şef al DNA, după un mandat de peste cinci ani, a fost delegată miercuri de către procurorul general Augustin Lazăr pe un post de procuror la Serviciul de îndrumare şi control al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lazăr spunând că Kovesi va avea printre atribuţii implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016 - 2020. Decizia a fost luată de Lazăr la câteva ore după ce Secţia pentru procurori a CSM a decis ca laura Codruţa Kovesi să revină pe un post de procuror la DIICOT Sibiu, unde a lucrat până în 2006.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.