Un nou termen în dosarul în care este judecat Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa, era programat, joi, de la ora 10.00, la Judecătoria Mangalia. Avocaţii familiilor victimelor accidentului au reuşit să obţină o amânare, în contextul în care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va discuta în 24 aprilie sesizarea făcută de Inspecţia Judiciară privind suspendarea judecătoarei din dosar. La rândul său, judecătoarea Ioana Ancuţa Popovociu a făcut o cerere de abţinere. Un nou termen a fost stabilit pentru 9 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Avocatul Adrian Cuculis a afirmat că dosarul a fost amânat, iar judecătoarea a formulat o cerere de abţinere. 
 
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property
“Cererile noastre de amânare, a mea şi a colegei mele, au fost formulate bazându-ne pe ceea ce a dispus Inspecţia Judiciară, respectiv sesizarea CSM cu privire la suspendarea doamnei judecător, motiv pentru care s-a amânat termenul de astăzi, s-a acordat un nou termen. Important este de ştiut că, dacă se va admite cererea de abţinere, întreg procesul se va lua de la zero, dacă doamna judecător va fi suspendată pe data de 24, se va relua procesul de la zero. Dacă niciuna dintre cele două variante nu se va aplica, la termenul următor vor fi audiate cele 10 sau 11 părţi civile şi vom pune concluzii pe fond. Noi aveam pregătite inclusiv astăzi încă două cereri, una de suspendare a procesului, alta de amânare. S-a admis de prima dată cererea de amânare, nu au mai fost utile celelalte două cereri. Un lucru este cert, erau vreo 120 de întrebări de adresat părţilor civile. Probabil că la ultimul termen de judecată, oricare va fi el, procesul o să înceapă la 10 şi se va termina la 22”, a afirmat avocatul.
 
El a fost întrebat cine judecă cererea de abţinere.
 
“Colegii dânsei, următorul complet care urmează după completul doamnei judecător Popoviciu”, a răspuns Adrian Cuculis.
 
La rândul său, apărătorul lui Vlad Pascu, avocatul Adrian Bendeac, a declarat jurnaliştilor la ieşirea din sediul Judecătoriei Mangalia, că procesul a fost amânat pentru 9 mai. 
 
“S-a amânat cauza pentru 9 mai. Nu a motivat cererea de abţinere în niciun fel. Au fost formulate două cereri de amânare, au fost admise. Din ce moment ce instanţa a admis-o, înseamnă că a fost întemeiată”, a afirmat Adrian Bendeac.
 
El a mai declarat că spera ca această judecată să se finalizeze într-un termen rezonabil. 
 
“Măsurile preventive durează destul de mult tocmai motivat de faptul că suntem încă în procedură, că nu s-a finalizat cercetarea judecătoarească şi bineînţeles că speram ca această judecată să se finalizeze într-un termen rezonabil şi pentru inculpat şi pentru persoanele vătămate, părţile civile, pentru toată lumea. Nu cred că e ceva plăcut să vii aici şi să auzi la fiecare termen că mai sunt alte aspecte de amânare sau că sunt motive care conduc la amânarea acestei decizii”, a transmis Adrian Bendeac.
 
UPDATE - Avocatul Adrian Cuculis a declarat jurnaliştilor, joi, înainte de a intra în sediul Judecătoriei Mangalia că va solicita amânarea.   
“E foarte simplu ce ar trebui să se întâmple astăzi într-o normalitate, să se amâne dosarul. 24 cred că este data la care s-a amânat judecarea pe procedură administrativă la Inspecţia Judiciară, cererea făcută de către Inspecţia Judiciară, aşa că noi vom solicita astăzi amânarea. Am trei tipuri de cereri. Să nu spuneţi treaba asta doamnei judecător, dar dacă nu le va admite o să scoatem martorul din sală ca să amânăm cauza”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.
De asemenea, tatăl tânărului mort în accidentul de la 2 Mai este sigur că procesul nu se va încheia la termenul de joi. 
“Nu am venit cu niciun gând, nu mai am nicio speranţă, nu mai am nimic, cu gândul ca să nu o mai găsesc pe doamna judecător. (...) Sigur nu se va încheia astăzi. Se va amâna 100%. E decizia cea mai bună în acest dosar să scăpăm de această judecătoare care nu şi-a făcut treaba până acum. Totul a fost o bătaie de joc împotriva familiei, împotriva mea. (...) Eu nu mai sunt nimic în momentul de faţă. I-am promis lui Sebi că o să duc totul până la capăt. Sunt de acord să fie reluat acest proces, oricum nu s-a întâmplat nimic. E al patrulea termen şi nu s-a întâmplat nimic”, a afirmat bărbatul. 
Tatăl tinerei decedate în accidentul de la 2 Mai a declarat jurnaliştilor că nu mai are nicio aşteptare de la acest proces. 
“Nu ne mai aşteaptă nimic decât să ne primim sentinţa. Oricum să le fie ruşine. Ce face doamna judecător aici...pentru toată justiţia dă o palmă. (...) Ea nu şi-a permis ieri, pentru că este foarte importantă, nici măcar să meargă la CSM”, a afirmat bărbatul înainte de a intra în sediul Judecătoriei Mangalia.
 
ŞTIREA INIŢIALĂ - Judecătoria Mangalia ar putea introduce în această cauză, la acest termen, Fundaţia Română pentru Asistarea Victimelor Accidentelor. De asemenea, vor fi citate părţile civile din acest dosar, este vorba de părinţii tinerilor morţi în accidentul rutier şi de tinerii răniţi, pentru a fi audiaţi. Totodată, instanţa va cita şi un martor pentru audiere. 
 
Judecătoarea din acest dosar va fi şi la acest termen Ioana Ancuţa Popovociu. Inspecţia Judiciară solicitase Consiliului Superior al Magistraturii suspendarea acesteia din funcţie până la finalizarea procedurilor disciplinare. Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei.
Cererea se afla pe ordinea de zi a şedinţei CSM de miercuri, iar judecătoarea a cerut o amânare, aceasta fiind acordată pentru 24 aprilie atunci când va fi discutată situaţia sa.
Avocaţii familiilor victimelor accidentului de la 2 Mai au cerut în urmă cu câteva săptămâni recuzarea judecătoarei Ioana Ancuţa Popovociu, iar cererea lor a fost respinsă. De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia au solicitat Curţii de Apel Constanţa strămutarea dosarului, dar şi această cerere a fost respinsă. 
 
Primul termen în procesul lui Vlad Pascu a avut loc pe 22 februarie, la ora 9.00, la Judecătoria Mangalia. Dosarul a fost amânat pentru ora 12.30 deoarece Pascu avea termen şi la Tribunalul Constanţa, pentru a scăpa de arestul preventiv, dar acea cerere a fost respinsă.
 
La reluarea procesului, judecătoarea din dosar a constatat că Vlad Pascu nu are apărare deoarece unul dintre avocaţi s-a retras din dosar, iar celălalt a menţionat că protestează, fiind solidar cu acţiunea declanşată de Baroul Bucureşti şi a cerut ca următorul termen să fie acordat după 29 februarie. 
 
Judecătoarea a dispus ca următorul termen să aibă loc pe 14 martie şi a emis o adresă către Baroul Constanţa, în vederea desemnării unui apărător din oficiu pentru Vlad Pascu, pe toată durata procesului. 
  
Părinţii victimelor din accidentul provocat de Vlad Pascu au fost nemulţumiţi de atitudinea pe care aceasta a avut-o în sala de judecată. Astfel, ei au declarat jurnaliştilor că atunci când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă. Ulterior, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier despre care nu ştia că a decedat. 
  
Al doilea termen de judecată a avut loc în 14 martie. Tatăl tinerei ucise în accidentul produs de Vlad Pascu şi-a exprimat nemulţumirea pentru că Vlad Pascu nu a fost adus la acel termen.
 
Tatăl tânărului ucis în accident a mers cu fotografia fiului său în sala de judecată şi cu toate acestea judecătoarea l-a întrebat cine este. 
 
Avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familia tinerei care a murit, a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că solicitarea sa de schimbare a încadrării juridice nu a fost dezbătută la acest termen, dar că lui Vlad Pascu i-a fost admisă cererea de a fi judecat în procedură simplificată şi astfel beneficiază de o reducere cu o treime a pedepsei. 
La termenul următor de judecată, în 4 aprilie, Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat. 
 
În 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5.25, în apropiere de 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi.
 
Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.
 
Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.